2017. október 1., vasárnap

Sok-sok könnyítés és új lehetőség várja ősztől az diákhitel igénylőit

A diákhitelekről ír októberi számában a Csomádi Hírharang című helyi lap.

*

Sok-sok könnyítés és új lehetőség várja ősztől az diákhitel igénylőit

A kormány úgy döntött, hogy októbertől az eddigi 2% helyett teljesen kamatmentessé teszi a Diákhitel 2-t – tájékoztatta lapunkat Tuzson Bence, a Pest megyei 5. számú választókerület országgyűlési képviselője. Mint mondta, a kabinet határozott arról is, hogy havi 70 ezer forintra emeli a Diákhitel 1-ben felvehető felső összeghatárt. A családok és a fiatalok helyzetét szeretnék megkönnyíteni azzal is, hogy az eddig negyvenről mindkét konstrukcióban 45 évre emelik az igénylés korhatárát.

A Diákhitel 2 kamatát teljes egészében az állam vállalja át, ezzel is csökkentve a hallgatók terheit – mondta Tuzson Bence. Ez pedig azt jelenti, hogy a Diákhitel 2-t – amit a képzési díjak kiegyenlítésére fordíthatnak az igénylők – októbertől mindenki díjmentesen veheti igénybe. A változások, vagyis a könnyítések tehát vonatkoznak azokra is, akik már a folyósítási vagy törlesztési fázisban járnak, akárcsak azokra, akik még majd csak ezután folyamodnak kölcsönért. Ez pedig összességében azt jelenti, hogy mindazoknak, akik felvették a Diákhitel 2-t, csak annyit kell majd visszafizetniük, amennyit valóban a képzésük költségeikre fordítottak – hangsúlyozta a politikus.
A szabad felhasználású Diákhitel 1 szabályai is módosulnak február 1-től. Az államtitkár tájékoztatása szerint havi 20 ezer forinttal emelkedik a felvehető maximális összeghatár. Vagyis az eddigi 50 ezer helyett immár 70 ezer forintos havi juttatást kaphatnak az igénylők. Ugyancsak emelkedik az igénylés korhatára is: ezentúl mindkét hiteltípust 45 éves korig kérhetik az érintettek. További kedvezményt jelent, hogy a fél- vagy egyéves tanulmányokra – például Erasmus-ösztöndíjjal – külföldre utazó tanulók a kormánydöntés értelmében akár a Diákhitel 1 összegének kétszeresét, tehát most már havi 140 ezer forintot is felvehetnek majd. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a jövő évtől a Diákhitel 2-t már az önköltséges idegennyelvi képzések költségeinek fedezésére is igényelhetik.
Kapcsolódó intézkedés, hogy a végzett diákoknak lehetővé teszik, hogy a Diákhitel 1 törlesztőrészleteit az adó- és járulékmentes cafeteria rendszerén keresztül fizessék. Mindazok pedig, akik rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülnek – akárcsak a gyesen és gyeden lévő szülők már eddig is –, az ellátás folyósításának ideje alatt mentesülnek a kamat megfizetése alól, ezt az állam átvállalja tőlük. A kormány eltökélt abban, hogy a jövőben is folyamatosan további kedvezményeket biztosíthasson a hallgatóknak a diákhitelekkel kapcsolatban – hangsúlyozta Tuzson Bence, a Pest megyei 5. számú választókerület országgyűlési képviselője.
A családpolitika továbbra is a kormányzati munka középpontjában marad. A kormány bevándorlás- és migránspolitika helyett családpolitikát folytat. A családok helyzete javul, vagyis mi sem dolgozunk hiába. Ma Magyarország elég erős ahhoz, hogy az összes diák 85%-a – több mint egymilliónyian – térítésmentesen kapjon tankönyvet, 467 ezer gyermek ingyenesen kapjon étkezést a bölcsődében, az óvodában és az iskolában; a gyermekétkeztetésre fordított összeg hét év alatt 2,5-szeresére nőtt, az idén ez 74 milliárd, jövőre pedig 80 milliárd forint lesz. Iskolafejlesztési program is indult, 400 település 527 intézménye újul meg. A pedagógusélet-pálya bevezetésével sikerült emelni a tanárok megbecsülését, már össze sem lehet vetni az előző kormánytól megörökölt 2010-es állapotokkal.

(Csomádi Hírharang, 2017. október)

Tuzson Bence

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése