2022. január 17., hétfő

Álnéven jegyzett cikkel kritizálja a kormányt az RTL

A Transzparens Újságírásért Alapítvány honlapján Hegedűs Anna rátámad az RTL Klub megújult honlapjára.

*

Álnéven jegyzett cikkel kritizálja a kormányt az RTL

Ellenzéket támogató marketing kampány után álnéven jegyzett kormánykritikus cikkeknek is teret ad az RTL új híroldala.

Terjedelmes cikkben hasonlítja össze az RTL újonnan indult hírportáljának külsős szerzője a szerbiai és a magyar árstoppal kapcsolatos rendeleteket. A Transzparens megkeresésére az RTL elismerte, hogy a cikket szerző Kocsányos Pálma valójában nem létezik. A nevét titokban tartó szerző szerint a kormány csupán másolja a szerb rendelkezéseket, amelyek amúgy nem váltották be a hozzá fűzött reményeket, hatása érzékelhetetlen.
Alapítványunk megpróbált utána járni a Szabad Magyar Szó hírportálon, a vajdasági médiatér legolvasottabb online médiumán is publikáló Kocsányos Pálma személyének. Első körben az rtl.hu -t kerestük meg az alábbi kérdéseinkkel:

1. Kocsányos Pálma létező személy?

2. Amennyiben létező személy, miért nincs feltüntetve az impresszumban?

3. Amennyiben létező személy, esetleg tudnak elérhetőséget adni hozzá?

Megkeresésünkre a szerkesztőség rövidesen reagált is:

„Tisztelt olvasónk,

köszönjük a levelet! A cikket létező személy írta, aki álnevet használ, az impresszumban azért nem szerepel, mert külsős szerzőnk. Továbbítottuk neki az ön levelét.”

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az RTL-nél nem ez az első alkalom, hogy közvetetten szólaltat meg kormánykritikus hangokat. A hírportál január eleji reklámkampánya olyan aktuálpolitikai kérdésekre utalva hívta fel a figyelmet a tények körüli szubjektív narratívák lehetőségére, amelyek a kormánynak kellemetlenek.

Hegedűs Anna
(Transzparens Újságírásért Alapítvány, 2022. január 17.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése