2022. január 25., kedd

Miért nemzetbiztonsági kérdés egy radikális szakadár támogatása?

Az RTL Klub honlapja összeállítást közöl a boszniai szerbeknek nyújtott magyar támogatásról.

*

Miért nemzetbiztonsági kérdés egy radikális szakadár támogatása?

A boszniai szerbek 37 milliárd forintos támogatásáról kérdezte Szél Bernadett Szijjártó Pétert.

„Igaz a boszniai értesülés, Orbánék TÉNYLEG 100 millió eurót, azaz mintegy 37 milliárd forintnak megfelelő összeget adnak a boszniai szerbeknek »gazdaságfejlesztésre« – bármit is jelentsen ez" – írta Szél Bernadett legújabb Facebook-posztjában, kedden.
A független parlamenti képviselő beszámolt róla, hogy írásbeli kérdéssel fordult Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez, amelyben azt kéri, a tárcavezető erősítse meg, valóban ígért-e 100 millió eurót Orbán Viktor miniszterelnök Milorad Dodiknak, a boszniai szerbek vezetőjének és ha igen, „mikor óhajtják erről tájékoztatni a választókat, akik a számlát fizetik, illetve konkrétan mire adnak ennyi pénzt”.
„A magyar kormány stratégiai és nemzetbiztonsági kérdésnek tartja a nyugat-balkáni régió békéjét, stabilitását és biztonságát. Mindezek eléréséhez nagy mértékben járul hozzá a gazdasági fejlődés. Így egy boszniai-hercegovinai fókuszú gazdaságfejlesztési program a magyar nemzetbiztonsági érdekek érvényesítését mozdítja elő” – válaszolta Szijjártó Szél Bernadett kérdésére.
A képviselő nehezményezi, hogy 

a miniszter már csak azt felejtette el hozzátenni a nyugat-balkáni békéért való nagy aggódásában, hogy pont olyan vezetőt támogatnak a kétoldalú gazdasági kapcsolatok építésén messze túlmutató összeggel, aki épp a régió békéjének felborításán dolgozik nagy erőkkel.

Szél Bernadett rámutat: Magyarország „konkrétan egy radikális szakadár vezetőt” támogat, miközben a kormányzat azt állítja, „magyar nemzetbiztonsági érdeket” érvényesít.
„Felmerül a kérdés: mégis, hogy segíti Milorad Dodik a nyugat-balkáni régió békéjét? És vajon miféle »magyar nemzetbiztonsági érdek« az ő elszakadási törekvéseinek támogatása? Magyar érdek lenne a nagyszerb állam a boszniai szerbek Szerbiához való csatlakozásával? Ráadásul a békéért aggódó Orbánnak nemrég sikerült egy verbális atombombát is ledobnia azzal, hogy biztonsági kockázatnak és »kihívásnak« nevezte a bosnyákokat” – írta Szél Bernadett, aki szerint a magyar kormány nem a nyugat-balkáni békét félti, nem a magyar érdeket képviseli és nem játszik tiszta lapokkal, 

Dodik személyében pedig egy olyan embert támogat, aki tagadja a szerbek által elkövetett háborús népirtásokat és a srebrenicai mészárlást „kitalált mítosznak” tartja.

Orbán ismét egy olyan szélsőséges nacionalista vezető mellé áll, amilyen ő maga: nem békét és nyugalmat hoz az országára, hanem háborút és békétlenséget – emelte ki posztja végén Szél Bernadett.
Orbán Viktor kormányfő december végi nemzetközi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy Magyarország 100 millió euróval támogatja a boszniai Szerb Köztársaságot, „a felelős szomszédságpolitika jegyében és a régió stabilitása érdekében”. A támogatásra a tervek szerint a boszniai szerb entitásban tevékenykedő kis- és közepes vállalkozások pályázhatnak gazdaságfejlesztési támogatásként.

(rtl.hu, 2022. január 25.)

Milorad Dodik és Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. június 18-án (Koszticsák Szilárd felvétele)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése