2022. január 25., kedd

Szankciókat követel az EP négy legnagyobb frakciója a boszniai szerbek vezetője ellen

Az RTL Klub honlapja Milorad Dodikról, Bosznia-Hercegovina elnökségének szerb tagjáról ír.

*

Szankciókat követel az EP négy legnagyobb frakciója a boszniai szerbek vezetője ellen

A boszniai szerbek vezetőjét a függetlenségpárti politikája miatt büntetnék. Magyarország korábban már jelezte: minden szankciót meg fog vétózni.

Az Európai Parlament (EP) négy legnagyobb frakciója felszólította az Európai Uniót, hogy kövesse az Egyesült Államok példáját és vezessen be szankciókat Milorad Dodik, a boszniai szerbek vezetőjével szemben, amennyiben nem változtat szeparatista politikai irányvonalán.
A Néppárt, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért, valamint a Zöldek közös közleményben ítélték el Dodik „megosztó aktivitását”, hangsúlyozva, hogy a szerb politikus „szándékosan igyekszik aláásni Bosznia-Hercegovina szuverenitását és területi integritását”, államformáját, illetve a boszniai békét megalapozó daytoni egyezmény más rendelkezéseit – közölte a Beta hírügynökség jelentése alapján az N1. A boszniai helyzetről és a szerbek szeparatista törekvéseiről itt írtunk bővebben.
A négy EP-frakció azt szeretné, hogy az Európai Unió vizsgálja felül és azonnali hatállyal függessze fel azokat a támogatásokat, amelyeket az EU nyújt a Boszniai Szerb Köztársaságnak.

Az ilyen politika jutalmazása rombolóan rossz jelzést ad a boszniai politikusoknak, az ott élő polgároknak és a régió egészének

– írták a frakciók a közös közleményben, amely egyúttal felszólítja az EU-t: biztosítsa, hogy októberben Bosznia-Hercegovinában szabad és tisztességes választásokat lehessen tartani.
A négy EP-frakció egyúttal támogatásáról biztosította az ENSZ boszniai főképviselőjét, hangsúlyozva, hogy meg kell védeni őt „az autoritása elleni támadásoktól”, amelyek Milorad Dodik, Szerbia, Oroszország és mások részéről érik.

Itt az ideje, hogy keményebb, egyértelműbb, hitelesebb hozzáállást mutassunk, amely a demokrácián, a jogállamiságon és azon a 14 prioritáson alapul, amelyeket Bosznia-Hercegovinának teljesítenie kell, hogy megkezdhesse az uniós csatlakozási tárgyalásokat

– mutatott rá a négy frakció közleménye.
A boszniai szerbek helyzete már az európai uniós külügyminiszterek tavaly év végi tanácskozásán is szóba került. A megbeszélés részleteiről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter számolt be a közösségi oldalán. 

Csak hogy világos legyen, érdemes leszögeznünk: Magyarország nem fogja adni a támogatását semmifajta szankcióhoz a boszniai szerbek vezetőjével, Milorad Dodikkal szemben. Ha lesz ilyen javaslat, meg fogjuk vétózni

– írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Magyarország ennél is jóval tovább ment: a kormány 100 millió eurót (azaz mintegy 37 milliárd forintot) ad a boszniai Szerb Köztársaságnak, a boszniai szerb entitásban tevékenykedő kis- és közepes vállalkozások gazdaságfejlesztési támogatására.

(rtl.hu, 2022. január 25.)

Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án (Koszticsák Szilárd felvétele)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése