2022. március 18., péntek

A Dunakanyar Régió című lap interjút közöl Tuzson Bence államtitkárral.

*

Térségünkre mindig is jellemző volt a példa értékű összefogás
Tuzson Bence: Göd újra egyetemi várossá válhat, Dunakeszin valósul meg a diáknegyeddel az ország legnagyobb oktatási fejlesztése 

Gödön hamarosan újra látogatható lesz a Huzella Kert, amelybe visszatér a felsőoktatás: három egyetem és egy kutatóintézet együttműködésével hoznak itt létre egy kutatólaboratóriumot – nyilatkozta Tuzson Bence, térségünk országgyűlési képviselője. Segítségnyújtás és közösségépítés is zajlik abban a Jótékonysági Adományboltban, amelyet Pásztor Béla polgármesterrel együtt nyitottunk meg Veresegyházon – tette hozzá, amikor ennek a kezdeményezésnek a céljairól kérdeztük. A képviselő egy másik jótékonysági akcióba is bekapcsolódott, amikor a választókerületünkben adománygyűjtést szervezett az ukrajnai háború miatt bajba jutottak megsegítésére, és ennek köszönhetően már térségünk minden településéről útnak indultak a segélyszállítmányok. 

– Milyen fejlesztések jellemzik térségünk településeit?
– Hatalmasat léptünk előre: térségünkben bölcsődék, óvodák és iskolák újultak meg, az pedig engem, mint körzetünk országgyűlési képviselőjét, külön büszkeséggel tölt el, hogy Göd hamarosan visszakaphatja egyetemi városi rangját. Ez azt jelenti, hogy Magyarország jelenlegi legnagyobb botanikuskert-beruházásával, vagyis a terület felújításával, visszatér a március 28-án a nagyközönség előtt is újra megnyíló Huzella Kertbe a felsőoktatási képzés. Három egyetem és egy kutatóintézet együttműködésével dolgozunk azon, hogy létrejöhessen Gödön egy kutatóközpont, ami hatalmas lehetőség a város számára. Szintén az oktatás témáját érinti, hogy ugyancsak Gödön megkezdődtek az új tornacsarnok és a város új közösségi tere megépítésének előkészítő munkálatai a Búzaszem Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. A Dunakeszin épülő diáknegyed az ország legnagyobb oktatási fejlesztése, ez egy hatalmas beruházás és óriási lehetőség régiónk diákjainak. Fóton is olyan fejlesztéseket valósítunk meg, amelyek az itt élő közösség érdekeit szolgálják, és mindennapi életét is komfortosabbá, közlekedését pedig biztonságosabbá teszik: a Szent Ágoston Keresztény Általános Iskola és Gimnázium felújítását valósítjuk meg, parkolók létesülnek, több utca csapadékvíz-elvezetését is megoldjuk, a Sport utca pedig szilárd burkolatot kap. A fóti Malom utca és Sport utca mentén már meglévő és most épülő sportlétesítmények, vagyis az úgynevezett Sportnegyed megközelítését teszik majd egyszerűbbé és biztonságosabbá ezek a beruházások, amelyek most vannak az előkészítés fázisában.

– Miért tarja fontosnak azoknak az adományboltoknak a működtetését, amilyet Pásztor Béla polgármesterrel közösen nyitott meg a napokban Veresegyházon?
– A boltot a Magyar-Erdélyi Magyarörmény Egyesület működteti, abból az elgondolásból kiindulva, hogy ami az egyik ember számára már értéktelen, egy másiknak még értékes és fontos lehet. Erre most a háborús időszak, sajnos, különösen rávilágít. A magyar emberek veleszületett adottsága a segítés, ezt tapasztalom én is, bárhol is járok a körzetben. Most zajlik Magyarország történelmének egyik legnagyobb humanitárius akciója, itt a környéken is számos ponton gyűjtünk adományokat.

– Az adománygyűjtés szervezőjeként hogyan látja, hogy halad itt nálunk az Ukrajnából érkező menekültek megsegítése?
– Településvezetőkkel, helyi vállalkozókkal egyeztetettem, körzetünk minden településén szervezett keretek között gyűlnek az adományok. Páratlan ez az összefogás, példaértékű, ahogyan a körzetünk segít. Nagyszerű látni, ahogy Csomád, Csömör, Dunakeszi, Erdőkertes, Fót, Göd és Veresegyház lakossága, az itt élők egy emberként mozdultak meg, hogy segítséget nyújtsanak. A magyar emberek biztonságáért, és azért, hogy az eredményeinket meg tudjuk őrizni, Magyarországnak ki kell maradnia a szomszédságunkban folyó háborúból. Éppen ezért nem küldünk magyar katonákat Ukrajnába, a háborús övezetbe. Sem katonákat, sem fegyvereket nem küldünk a szomszédos országba, aki ilyet követel, az emberéleteket tesz kockára, a biztonságunkat, a békénket veszélyezteti. Azt sem engedjük továbbá, hogy a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg. Ez számunkra elfogadhatatlan, nem hagyjuk. Meggyőződésem, hogy aki politikával foglalkozik, országgyűlési képviselőként vagy a kormány tagjaként, annak elsődlegesen a magyar érdeket kell szem előtt tartania. Aki ilyen rendkívüli helyzetben is külföldi érdekeket szolgál, és felelőtlenül össze-vissza beszél, az a magyar emberek biztonságát teszi kockára.

– Sokakban felmerült a kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor háború zajlik egy hazánkkal szomszédos államban, tarthatóak lesznek-e a családok számára bevezetett kedvezmények, támogatások?
– Mindenképp! Hadd említsek néhány konkrét, helyi példát: épp a napokban kapott százötvenmillió forintos településfejlesztési támogatást Veresegyház önkormányzata, huszonötmillió forintos támogatást pedig a veresegyházi Életfa Gyermekeinkért Egyesület. Kiemelten fontos számunkra az oktatásfejlesztés, ami szorosan kapcsolódik a családok megerősítéséhez. A versegyházi fejlesztések közül hadd emeljem ki a Kálvin Téri Református Általános Iskola bővítését, az intézmény nemcsak új tornacsarnokot, de új tantermeket is kapott. Megépítettük a katolikus gimnáziumot, átadtuk a Kucsa Tamás sportcsarnokot, megújítjuk az egészségügyi intézményeinket, településeink folyamatosan zöldülnek, szépülnek. Mindemellett dolgozunk a közlekedés fejlesztésén, gőzerővel folyik a munka az M2-M3 összekötő út tervezésével kapcsolatosan, amely az egész régió szempontjából fontos ez a fejlesztés, amelynek a veresegyháziak és az erdőkertesiek mellett a csomádiak és a fótiak is nagy hasznát látják majd. Minden egyes nap azért dolgozunk, hogy az itt élő kicsik és nagyok békés mindennapjait szebbé és jobbá tegyük.

(Dunakanyar Régió, 2022. március 18.)


Tuzson Bence és Pásztor Béla


     

     

     

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése