2022. március 1., kedd

Gondoskodunk a magyar emberek biztonságáról!

A Csomádi Hírharang című lap interjút közöl Tuzson Bence államtitkárral.

*

Gondoskodunk a magyar emberek biztonságáról!
Tuzson Bence: Magyarországnak mindenképp ki kell maradnia a szomszédságunkban zajló háborúból, nekünk most stratégiai nyugalomra van szükségünk

Aki ezekben a napokban Ukrajnából érkezik hazánkba, biztos lehet abban, hogy Magyarországon barátok fogadják – fogalmazott a lapunknak adott interjúban Tuzson Bence, városunk és térségünk országgyűlési képviselője, amikor a humanitárius segítségnyújtásról kérdeztük. Mint mondta, a jelenlegi feszült geopolitikai helyzetben megfontolt döntésekre, higgadtságra és stratégiai nyugalomra van szükségünk. A képviselő a választókerületünkben adománygyűjtést szervezett a háború miatt bajba jutottak megsegítésére. Településvezetőkkel, helyi vállalkozókkal egyeztetett, a körzetünk minden pontján szervezett keretek között gyűlnek az adományok, felajánlások. Páratlan ez az összefogás, példaértékű, ahogyan a körzetünk segít – hangsúlyozta Tuzson Bence, aki összegzésképp hozzátette még azt is: Pakolunk, gyűjtünk, jelen vagyunk az adományozó helyszíneken.

– Hogyan látja az előállt helyzetet?
– Mindent megteszünk azért, hogy megvédjük Magyarországot és a magyar embereket a háborús konfliktustól, és azért, hogy hazánk ne sodródhasson bele ebbe a háborúba. A magyar emberek békét akarnak. Meggyőződésem, hogy aki ebben a rendkívüli helyzetben uszít és hergeli az embereket, az nincs tisztában a tettei súlyával, ez ugyanis rendkívül veszélyes. Ahhoz, hogy hosszú távon is meg tudjuk őrizni azokat az európai szinten is kiemelkedő eredményeinket, amelyeket tavaly a repülőstarttal újraindult gazdaságunk ért el, Magyarországnak mindenképp ki kell maradnia a szomszédságunkban folyó háborúból. 

– Hogyan érheti el ezt Magyarország?
– Az első és legfontosabb, hogy megőrizzük a nyugalmunkat és a higgadtságunkat, mert csak így tudunk jó döntéseket hozni. Különösen fontos, hogy akkor is képesek legyünk erre, amikor vannak olyanok, akik kapkodó, nem átgondolt döntésekre akarnak bennünket kényszeríteni. Nekünk most stratégiai nyugalomra van szükségünk. Nagyon fontos, hogy egy olyan országként, amely közel van a háborús térséghez, óvakodjunk minden olyan döntéstől, amely veszélybe sodorhatja hazánkat. Éppen ezért elfogadhatatlan, hogy küldjünk magyar katonákat Ukrajnába, a háborús övezetbe. Sem katonákat, sem fegyvereket nem küldünk a szomszédos országba, aki ilyet követel, az emberéleteket veszélyeztet. Meggyőződésem, hogy aki politikával foglalkozik, országgyűlési képviselőként vagy a kormány tagjaként, annak elsődlegesen mindenképp a magyar érdeket kell szem előtt tartania. Aki ilyen rendkívüli helyzetben is külföldi érdekeket szolgál, az a magyar emberek biztonságát teszi kockára.

– Az Ukrajna felől érkező menekültek ellátását meg tudják oldani a humanitárius szervezeteink?
– A humanitárius szervezeteket is támogatjuk tevékenységükben, amihez minden elképzelhető támogatást megadunk. Mindent megteszünk a hozzánk érkező, menekülő emberekért a humanitárius- és segélyszervezetekkel, a határ menti települések helyi önkormányzataival együttműködésben. Aki a szomszédos országból jön, biztos lehet abban, hogy Magyarországon barátok fogadják. Ellátjuk őket, szállást adunk nekik, gondoskodunk a gyerekekről, édesanyákról, családokról. A szomszédságunkban háború van, mindenkin segítünk, aki hozzánk jön, de ebben a helyzetben is Magyarország és a magyar emberek érdekei a legfontosabbak. Minden órában azzal foglalkozunk, hogy milyen döntés az, ami a leginkább szolgálja a magyar érdekeket.

– Habár térségünk nincs a határövezetben, nekünk is vannak kapcsolataink a kárpátaljai magyarsággal. Ilyen tekintetben mit tehetünk?
– Agglomerációs térségünkben több településnek is vannak testvérvárosi kapcsolatai kárpátaljai és ukrajnai közösségekkel. Így például Fótnak Bátyú, a közeli Gödnek pedig Makkosjánosi a testvértelepülése. Fontos, hogy segítsük és támogassuk az orosz-ukrán háború miatt bajbajutottakat, és különösen fontos, hogy olyan segítséget tudjunk nekik juttatni, amilyenre valóban szükségük van. A választókerületünkben adománygyűjtést kezdeményeztem és szervezzük a háború miatt bajba jutottak megsegítését. Településvezetőkkel, helyi vállalkozókkal egyeztetettem, körzetünk minden településén szervezett keretek között gyűlnek az adományok, felajánlások. Páratlan ez az összefogás, példaértékű, ahogyan a körzetünk segít. Pakolunk, gyűjtünk, jelen vagyunk az adományozó helyszíneken. Csomádon az önkormányzattal együttműködésben, a Kossuth utcában, a régi iskolaépületben várjuk az adományokat a munkanapokon. Jelenleg leginkább konzervekre, ásványvízre, csomagolt pékárura, csokoládéra, vécépapírra, tisztálkodási szerekre, arcmaszkokra, recept nélkül kapható gyógyszerekre, pelenkára, takaróra, plédekre, hálózsákokra van szükségük a rászorulóknak. 

– Többször is hangsúlyozta, hogy a válsághelyzetben elődlegesek hazánk és a magyar emberek érdekei. Ezeket a jelen körülmények között mennyire tudjuk megvédeni?
– Nagyon erős februárt tudhatunk magunk mögött: a múlt hónapban visszakapták a gyermeket nevelő családok a tavaly befizetett személyijövedelem-adójukat az átlagbér szintjéig, és folyósítottuk a tizenharmadik havi nyugdíjat is, az érintettek most kapták meg a megemelt minimálbért és a szakmunkás minimálbért, valamint az első szja-mentes bérüket a huszonöt évnél fiatalabbak, és ugyanakkor életbe lépett az élelmiszer árstop is. Mindezek rendre olyan intézkedések, amelyeket a magyar gazdaság erősödése tett lehetővé. Így pedig olyan dolgok válnak ma már kézzelfoghatóvá mindnyájunk számára, amelyekért a magyar emberek és a magyar vállalatok sokat dolgoztak. Annak érdekében is, hogy ezeket az eredményeinket hosszú távon is meg tudjuk őrizni – ahogy már mondtam is – Magyarországnak mindenképp ki kell maradnia a szomszédságunkban folyó háborúból. Megfontolt döntésekre, higgadtságra és stratégiai nyugalomra van most szükségünk. Nagyon bízom benne és mindent meg is teszünk azért, hogy mielőbb helyreálljon a béke.

– Nemrég találkozott Eszlényi László nyugalmazott evangélikus lelkésszel. Milyen tapasztalatokat szerzett csomádi látogatásán?
– Tartalmas és nagyon eredményes volt a találkozónk Eszlényi László nyugalmazott evangélikus lelkésszel, aki negyven évet töltött el a csomádiak szolgálatában. Éppen ezért olyan tapasztalatokkal rendelkezik, mint nagyon kevesen mások. Nyugalmazott lelkészként még ma is olyan önzetlen munkát végez a térségünkben, amely mindannyiunk számára példaértékű. A közösség érdekében kamatoztatja a tapasztalatait.  Egyetértettünk abban, hogy erős közösség akkor alakulhat ki, ha biztonságot és olyan élhető környezetet tudunk nyújtani a tagjai számára, amely erősíti a helyben maradást. Ezért továbbra is azon dolgozom, hogy a Csomádon élők mindennapjait olyan fejlesztésekkel könnyítsük meg, mint az új utak, járdák és a bölcsőde építése.

(Csomádi Hírharang, 2022. március)



     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése