2022. március 17., csütörtök

Zelenszkij a második világháború egyik legkegyetlenebb ostromához hasonlította Mariupolét

A Forbes összeállítást közöl az ukrajnai háborús helyzetről.

*

Zelenszkij a második világháború egyik legkegyetlenebb ostromához hasonlította Mariupolét

Az ukrán elnök Leningrádhoz hasonlította a mariupoli helyzetet.

Az orosz-ukrán háború negyedik hetének kezdetén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Mariupol bombázását a második világháború egyik legkegyetlenebb ostromához, Leningrádéhoz hasonlította. A városban jelenleg is több százezer civil van veszélyben, hiába sikerült kimenekíteni majdnem húszezer lakost az övezetből.

„Oroszország polgárai, mégis hogyan különbözik a mariupoli blokád Leningrád második világháborús ostromától? Senkit nem fogunk elfelejteni, aki az életét vesztette az invázió alatt” – mondta az ukrán elnök.

Leningrádot a német haderő a második világháborúban 1941 és 1944 között ostromolta. A náci hatalom északi hadseregcsoportjának hadművelete végül sikertelen volt, a 872 napig tartó blokád ugyanakkor a világtörténelem egyik legpusztítóbb és legvéresebb ostroma. A németek 580 ezer főt, az oroszok becslések szerint még 523 ezer katonát küldtek a halálba, a szovjet civil lakosság pedig egymillió fő feletti halálesetet jelentett.
Zelenszkij szerint a szerdai mariupoli légi támadások – amik egy, a civilek menedékhelyéül szolgáló színházat is bombáztak – halálesetei egyelőre nem ismertek. A színházban több százan bújhattak el az oroszok támadásai elől.

Az ukránok azzal is vádolják az orosz hadsereget, hogy háború elől menekülő civil autókra nyit tüzet.

„Megszakad a szívünk amiatt, amit az oroszok az ukránokkal tesznek” – mondta Zelenszkij.

(Forbes, 2022. március 17.)


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ostromlott Kijevben tárgyal a cseh, a lengyel és a szlovák kormányfővel. Fotó: Unian


Nő halad el egy tüzérségi támadásban megrongálódott épület előtt Mariupolban 2022. március 13-án. Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése