2022. március 9., szerda

[A napi körutam során azt tapasztaltam, hogy Ungváron és sok más településen is a tartalékok az üzletekben észrevehetően kimerülnek...]

Dupka György újabb bejegyzést tesz közzé Facebook-profilján – Fuchs Andrea fotóival.

*

A napi körutam során azt tapasztaltam, hogy Ungváron és sok más településen is a tartalékok az üzletekben észrevehetően kimerülnek, elfogynak, üresednek a polcok. Hiányoznak a patikákból a fontosabb gyógyszerek. Akadozik az árubeszállítás, ellátás. Szinte már sehol sem lehet például jódtablettákat kapni, mert az atomerőmű felrobbantásától tartó emberek felvásárolták. Egyre kézzelfoghatóbb látvány a lakosság készletezési hajlama, miközben az árak emelkednek.
Egyes élelmiszercikkek, mint a közkedvelt grecska/hajdinakása már teljesen eltűnt. A lisztből és más tartós cikkből csak meghatározott mennyiségű csomagot lehet a nagy áruházakból is kivinni.
Most jól jön minden külföldi segély. Üdvözlendő kezdeményezésnek tartom, hogy  a Magyarországról jövő adományok elosztását minél hamarébb  össze kell hangolni.
Ez a polgármesteri hivatalok, a történelmi egyházaink, a karitatív és a civil szervezetek felelőssége is. Munkájukat nagyban megkönnyíti, ha záros határidőn belül létre jönne a központi segélyelosztó bizottság és adatbázis, csak így lehet nyilvántartásba venni a beérkező segélyeket, adományokat, és megszervezni részrehajlás nélkül azok elosztását minden településen. Már van néhány olyan magyarlakta település, ahol bővelkednek a magyarországi segélyekben. De sok olyan falu van, ahová még nem jutott el a segély az egyedülállóknak és a rászorulóknak. Fel kell készülni arra is,  ha elhúzódik a háború, hamarosan élelmiszerhiány lesz. Az élet, a sors produkálja az újabb és újabb kihívásokat, mindenki számára – a túlélés érdekében – van bőven tennivaló.

(Facebook, 2022. március 9.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése