2021. június 1., kedd

Hogyan változott viszonyunk legjobb barátunkhoz, a kutyához?

A gödi TüKörkép című lap cikkében a kutyákról ír.

*

Hogyan változott viszonyunk legjobb barátunkhoz, a kutyához?

Érdekes tény, hogy a 20. század elején a kutyáknak még csak alig néhány százalékát tartották házikedvencként, ezzel szemben sokkal inkább valamilyen feladatot bíztak a négylábú barátainkra. Napjainkban ez a trend teljesen megváltozott, a kutyák többségét már házikedvencként tartják és a legtöbb esetben nem kapnak konkrét feladatot. Persze, mellékállásban a legszelídebb házikedvenc is bevállal egy kis ugatást, ezzel jelezve a házunk körül ólálkodó postásnak a játékszabályokat.

A kutyák szerepváltásával sok minden más is megváltozott. Teljes iparágak épülnek a kedvenceink kényelmének és egészségének kiszolgálására, jogszabálymódosítások központjában állnak és mérhető hatást gyakorolnak a gazdaságra is. Azzal, hogy négylábú barátaink új, emocionális szerepet kaptak az életünkben, megváltozott a hozzájuk fűződő viszonyunk is.
A kutyák szerepváltásának és központba kerülésének következménye, hogy egyre több felmérés készül velük kapcsolatban. Tudományos kutatásokat végeznek a személyiségükről, valamint az érzelmi világukkal és intelligenciájukkal kapcsolatban, de számos esetben vizsgálják azt is, hogy milyen hatással vannak gazdáik mindennapjaira. Érdekes tény, hogy az elmúlt tizenöt évben folyamatosan emelkedett a kutyákhoz kapcsolódó kutatások száma. Nagy büszkeség, hogy a világ vezető kutyaviselkedéssel foglalkozó kutatócsoportja Magyarországon dolgozik, és tizenhat éve őrzi ezt a kiemelt pozícióját. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem etológiai tanszéke 2005 óta megtartotta a vezető szerepét.
A kutatások mellett egyre nagyobb hangsúlyt fordítanak legjobb barátaink védelmére is. Tizenöt-húsz évvel ezelőtt még teljesen megszokott látvány volt, hogy kutyákat láncon tartottak rossz körülmények között. Ez a jelenség sajnos még manapság sem szűnt meg teljesen, de az, ami húsz évvel ezelőtt még megszokott volt, ma már a legtöbb embernél kiveri a biztosítékot. Elfogadtuk és megtanultuk, hogy a kutyák érző lények, és minden jóérzésű emberből indulatot vált ki, ha ezeket az állatokat bántják vagy kínozzák. A társadalmi egyetértés egyre nagyobb abban, hogy szigorítani kell az állatvédelmi jogszabályokat, ennek köszönhetően konzultáció is indult, amely konkrét törvényjavaslatok formájában fog megjelenni a parlament előtt.
Azt, hogy a jövőben hogyan alakul majd a négylábú barátainkkal kialakult, immár több tízezer éves közös történelmünk, egyelőre még a tudósok sem tudják pontosan megmondani. Az viszont szinte biztosra vehető, hogy egy ilyen régi szövetséget egészen biztosan nem lehet egyhamar felbontani.

(TüKörkép, 2021. június)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése