2021. június 1., kedd

Mi az a Bühnagy?

A gödi TüKörkép című lap könyvajánlójában Sántha Attilával, a Bühnagy székely szótár szerzőjével közöl rövid beszélgetést.

*

Mi az a Bühnagy?

Van egy nem mindennapi szótár a könyvesboltok polcain. A mostani kiadás elődje 2004-ben, Székely szótár címen jelent meg. Másfél-két évtizedet kellett hát várnunk egy újabb, bővített kiadásra. Úgy gondoljuk azonban, megérte várakozni, hiszen az új kötet szócsaládok szerint csoportosítja a sok esetben most először nyomdafestéket látó székely szavakat, így azok nemcsak önmagukban ragyognak, hanem együttesen a székely nyelvi régmúlt sötét foltjait is bevilágítják. A Bühnagy székely szótár szerzőjével, Sántha Attilával beszélgettünk.

– A Székely szótár először Erdélyben jelent meg, és hatalmas sikert ért el. Számított arra, hogy a kötet ennyire népszerű lesz?
– Egy tájszótárnak általában nagyon behatárolt, kisszámú a közönsége, és nemigen fordul elő, hogy az adott tájegységen kívül is felkeltse a figyelmet. Ezzel szemben a 2004-es Székely szótár tizennyolcezer példányban kelt el, a magyar nyelvterület minden pontján, ami talán annak is köszönhető, hogy a tárgya is különleges: a székely népnyelv. S ha már székelyekről beszélünk, akkor figyelembe kell venni azt is, hogy a kötetben a facsaros székely észjárás nyilvánul meg, mivel olyan szövegeket kerestem egy-egy szó illusztrálására, amelyek ezt a lehető legszemléletesebben példázzák. Ekkora sikerre ennek ellenére sem számítottam, de úgy tűnik, sikerült áttörnöm a szótárak befogadási korlátját, azt, hogy azokat csak akkor vesszük elő, ha valamit meg akarunk nézni bennük. Úgy tűnik, a Székely szótár olvasmányos volt, és az olvasók jó néven vették, hogy valaki rájuk is gondolt.

– Miért tartotta fontosnak, hogy összeállítsa ezt a gyűjteményt?
– Székely lévén, engem is érdekel a székelység homályba vesző eredete, és úgy gondoltam, ha a magyar nyelvi korpuszon belül elkülönítjük a székely szavakat, abból megtudhatjuk, milyen szavakat alkotunk vagy vettünk át másoktól, és ebből sok mindenre fény derülhet.

(TüKörkép, 2021. június)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése