2021. június 1., kedd

Minőségi nevelés minőségi körülmények mellett

A gödi TüKörkép című lap riportot közöl a Kincsem óvodáról.

*

A GÖDI KISGYEREKEK EGY ÉV ALATT BELAKTÁK AZ ÚJJÁÉPÍTETT KINCSEM ÓVODÁT
Minőségi nevelés minőségi körülmények mellett

Augusztus utolsó napján adták át tavaly a megújult gödi Kincsem óvodát, így hát gyakorlatilag már az ünnepség másnapján birtokba vehették a gyerekek az intézmény új, modern, a 21. század minden igényét kielégítő kétszintes épületet, hiszen szeptember elsején megkezdődött a tanév – vagyis, ahogy az iskoláskor előtti intézményekben mondják: a nevelési év. Az óvodafejlesztés részeként az új épület mind a tizenegy csoportja teljesen új berendezést és használati eszközöket kapott. Nyár van, megkezdődött a szünidő, Kocsis Katalin intézményvezetőt ezért most az elmúlt hónapok, az új épületben eltöltött első tanév tapasztalatairól kérdeztük.

Régóta vártunk a megújulásra, és nagyon örülünk a lehetőségnek, még ha ez az év a koronavírus-járvány miatt egészen másképp is alakult, mint a megszokott, ami egyúttal azt is jelenti, hogy másképp alakult, mint szerettük volna – mondta lapunknak nyilatkozva Kocsis Katalin, a gödi Kincsem óvoda intézményvezetője, majd sietve hozzátette, hogy itt helyben szerencsésen átvészelték a járványidőszakot, az intézményben egész évben mindössze egyetlenegy napra kellett zárlatot elrendelni.
Az új óvodaépületbe való költözésben, annak berendezésében, díszítésében, otthonossá és esztétikussá tételében minden kollégánk lelkesen vett részt – válaszolta kérdésünkre, amikor az elmúlt tanév tapasztalatairól kérdeztük. Mint mondta, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt jó érzést jelentett ebben a modern, korszerű, esztétikus, tágas és kellemes intézményben megkezdeni a nevelési évet. Az épület használatára az adottságoknak és feltételeknek megfelelően előzetesen felkészültünk – tette hozzá az óvodavezető. Ennek a felkészülésnek pedig része volt az is, hogy még a tervezés és kivitelezés fázisában befogadták az óvoda munkatársainak ötleteit, kéréseit, így az új épületben több energia jut a szakmai munkára, mert nem kell a napi szinten felmerülő apró-cseprő problémák praktikus megoldásával bajlódni.
Csupán a telefon és az internet bevezetése késett egy kicsit, ezért nem lehetett szeptembertől átköltöztetni az irodahelyiségeket az új épületbe a szomszédos Csalogány tagóvodából, de ez sem okozott számottevő fennakadást, hiszen a két intézmény gyakorlatilag egybenőtt, tehát a munka zavartalanul zajlott. A két párhuzamos utcára nyíló intézményben jelenleg összesen tizenhat csoport működik.
Nyilvánvaló, hogy amikor egy ilyen új épületet vesznek birtokukba elsősorban a legkisebbek, vagyis az óvodások, menet közben még derülnek ki olyan dolgok, amelyekre nem lehet minden tekintetben előre felkészülni, de mint Kocsis Katalin lapunknak elmondta, a zökkenőmentesség biztosítása érdekében rugalmasan alkalmazkodtak az aktuális tapasztalatokhoz. Tehát, amikor szükség mutatkozott arra, változtattak a beépített étellift használatának rendjén, illetve az étkeztetés ütemezésén, de ezek egy ekkora intézmény életében és mindennapi működésében tulajdonképpen apróságok. Az épület használatával kapcsolatos közvetlen tapasztalatszerzés pedig ugyancsak hozzájárul az itt zajló óvodapedagógiai munka fejlesztéséhez és folyamatos javításához.
Mindemellett tovább bővült az óvodaudvar is, amelyhez a fenntartó a szomszédos telket megvásárolta, annak nagy részét az intézményhez csatolta, továbbá parkolási lehetőség és járda kialakításával rendezte az ingatlan előtti utcaszakaszt – mesélte lapunknak Kocsis Katalin. A további célok között szerepel még a játszóudvar berendezése telepített játszóeszközökkel – ami már folyamatban van – és új játékok beszerzése is.
Amikor egy-egy óvodát felújítanak bárhol a nagyvilágban, akkor általában csak az égetően fontos javításokat végzik el, lecserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a felszerelést vagy a berendezéseket – folytatta az intézményvezető –, mi tehát egy nagy ajándékot kapunk itt, Gödön azzal, hogy újjáépítették az épületet, amelybe teljesen új, modern, minőségi felszerelést és berendezést vásároltak ahhoz, hogy ennek megfelelő minőségi munkát is végezhessünk itt a legkisebbekkel. Mi pedig igyekszünk megfelelni az ebből eredő elvárásoknak azzal is, hogy gondozzuk és karban tartjuk, megőrizzük olyan különlegesnek ezt az épületet, mint ahogyan tavaly ősszel használatba vettük – nyilatkozta lapunknak Kocsis Katalin.

(TüKörkép, 2021. június)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése