2021. június 1., kedd

Nem a mi szemetünk, de a mi városunk!

A gödi TüKörkép című lap tudósítást közöl a Gödi Lokálpatrióták Egyesület takarítási akciójáról.

*

Nem a mi szemetünk, de a mi városunk!
A Gödi Lokálpatrióták Egyesület felszámolta az illegális háztartási hulladéklerakók egy jelentős részét a település külterületein

Mivel az egyesület számára fontos a környezetvédelem, a tagok úgy döntöttek, hogy megpróbálnak rendet tenni a gödi külterületi utak mentén, és megkísérlik felszámolni az illegális szemétlerakókat, vagy legalábbis azok jelentős részét: ez adta a motivációt ahhoz, hogy csaknem harminc helyszínről megközelítőleg száz köbméter, illegálisan lerakott hulladékot gyűjtsenek össze egy jól megszervezett akcióban. Összeszedtek mintegy harminc autógumit is, amelynek semmi keresnivalója sem volt ott, ahol mások inkább túráznak, bringáznak, futnak, sétálnak, vagy éppenséggel lovagolnak.

Városunk egyik kedvelt rekreációs helyszíne a Fenyves utca mögötti erdős rész és a külterületi utak, amit a Gödi Lokálpatrióták május végén megszervezett akciójában sikerült megtisztítani. Sokáig ugyanis környezetszennyező és otromba szeméthalmok csúfították el a területet, amelynek kitakarítását már csak azért is jelentős eredménynek kell tekintenünk, mert mindazok, akik rendszeresen túráznak, bringáznak, futnak, sétálnak vagy lovagolnak errefelé, sokkal jobbat érdemelnek, mint amiben – az emberi nemtörődömségnek és hanyagságnak köszönhetően – az elmúlt időszakban részük lehetett. Mostanáig ugyanis arra kényszerültek, hogy mások eldobált szemetét bámulják és kerülgessék, helyenként pedig kihajított autógumikon és egyéb alkatrészeken, lökhárítókon vagy hűtőrácsokon, műanyag flakonmezőkön kellett átverekedniük magukat rekreációs céllal.
Nem a mi szemetünk, de a mi városunk! – gondolták a Gödi Lokálpatrióták, akik méltatlannak találták, hogy tűrniük kell ezt a helyzetet, és a saját kezükbe vették a kezdeményezést. Előzetesen felmérték, hogy hány helyen, milyen mennyiségben, és milyen típusú szemét található ott, ahol semmi keresnivalója. A felmért pontokat a Hulladékradar applikációba is feltöltötték, szervezés közben azonban ügyeltek a járványügyi előírások betartására, ezért néhányszor el is kellett halasztani az akciót. Miután hazánkban meghaladta az ötmilliót a koronavírus elleni vakcinával beoltottak száma, a járványügyi korlátozások jelentős részét feloldották, így május 28-án a takarítási akciót is meg tudta tartani az egyesület. A munkában a Gödi Lokálpatrióták tagjai, barátaik, más gödi egyesületek és helyi vállalkozók vettek részt.
A gödiek tehát nemcsak azt a harminc pontot kapták vissza szabadidős tevékenységeikhez, amelyeket a Hulladékradar applikációval kijelöltek, de a Topolyás dűlő melletti erdőben található zöld kereszt turistaútvonalat is, ahol ugyancsak megszüntették az illegális hulladéklerakókat.
Az akcióban harminc ember vett részt, ők hat konténerbe gyűjtötték a szemetet, a segítségükre volt négy utánfutós terepjáró, egy markoló, egy teherautó és egy utánfutós kistraktor, ezek a járművek pedig többször is fordultak a nap folyamán, munka közben, hogy eltakaríthassák mindazt a szemetet, amelyet felelőtlen polgártársaink hagytak az út szélén és az erdőben. A Gödi Lokálpatrióták most visszaadták ezeknek a területeknek a szépségét és méltóságát.
Most már bizakodhatunk benne, hogy munkájuknak tartós eredménye lesz, és nem tűnnek majd fel újabb szemetelők, akik így, a természetet károsítva akarnak megszabadulni a környezetükben keletkező hulladéktól, vagyis a számukra már feleslegessé vált holmijuktól.

Mit tehetünk, hogy csökkenjen az illegális szemétlerakók száma?
Ha elszállíttatja a háztartási hulladékát – például bontás vagy felújítás esetén –, kérjen igazolást arról, hogy a szállító valóban a hulladéklerakóba vitte-e. Így elkerülhető lesz, hogy valakinek a szemete a tudta nélkül a természetben, illegálisan lerakott hulladékként végezze. Felelősek vagyunk a szemetünk sorsáért is. Ellenőrzéssel csökkenthetjük a nyerészkedők lehetőségeit! Ha illegális szemétlerakót talál, rögzítse a pontot a Hulladékradar applikációban!

Ott volt mindenki, akinek fontos...
A Gödi Lokálpatrióták takarítási akciójához csatlakozott a Rotary klub néhány tagja, a Városfejlesztő és Szépítő Egyesület, a Gödön Élő Erdélyiek és Szimpatizánsok Baráti Köre, a Naszály Mentőcsoport, az Első Gödi Erdőbirtokossági Társulat tagjai, valamint gödi futók és sportbarátaik. Az újHÁZ Centrum – Piramis Építőház gépekkel segített a munkában.

Nem elég összeszedni, szét is kell válogatni
Az akcióban összesen öt, egyenként nyolc köbméteres konténert töltöttek meg kézi gyűjtéssel. Ez válogatóba került. A Piramis Építőház Kft. markolóval hatvanöt köbméternyi építési törmeléket szedett össze és szállított el a lerakóba.

(TüKörkép, 2021. június)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése