2021. június 1., kedd

Hogyan óvjuk gyermekünket?

A gödi TüKörkép című lap összeállítást közöl a váratlan helyzetekben helyben elérhető orvosi segítségről.

*

NE LEGYEN RÁ SZÜKSÉG, DE JÓ, HA TUDJUK, HOGY ILYEN IS VAN!
Hogyan óvjuk gyermekünket?

Hiába teszünk meg szülőként mindent gyermekeink egészségéért és biztonságáért, sajnos, időről időre előfordul, hogy segítségre van szükségünk. Szülőként ezeket az élethelyzeteket a legnehezebb megélni, és sokszor ilyenkor higgadtan cselekedni sem könnyű. Nincs is annál nehezebb, mint amikor azt látjuk, hogy gyermekünk megsérül, rosszul van vagy annyira rossz a helyzet, hogy eszméletét veszti. Ilyenkor érthető, hogy a szülők többsége pánikba esik, és nem tudja, mitévő legyen.
Amit mindenki kívülről fúj, hogy súlyos esetekben a 112-t tárcsázva bármikor segítséget kérhetünk. Ha a helyzet nem súlyos, de a gyermeknek fájdalma van, sokszor a háziorvossal próbálkozunk elsőként. A hajnal háromkor felhívott gyermekorvos azonban könnyen lehet, hogy nem veszi fel a telefont, vagy egyszerűen csak nem tud nekünk segíteni, így jobb híján azt javasolja, hogy keressük fel a legközelebbi ügyeletet.
Budapesten és az agglomerációs településeken is többnyire ugyanazok a sürgősségi ügyeletek érhetők el, de érdemes tudni, hogy a kórházi ügyeletek naponta rotálódnak. Indulás előtt mindig bizonyosodjuk meg arról, hogy a megfelelő helyszínre visszük-e gyermekünket. Akár fél órával is tovább tarthat egy út, ha csak a helyszínre érve szembesülünk vele, hogy az az ügyelet, ahova a legutóbb vittük gyermekünket, az adott napon éppen máshol található.
Ennek a problémának a kiküszöbölésére hozták létre még 2015-ben a Gyermeksos.hu honlapot. Itt minden szükséges információt megtalálhatnak az érdeklődők Budapest és Pest megye ügyeleti rendjéről, emellett pedig tematikus bontásban a különféle szakellátások, illetve a hozzájuk tartozó rövid információk is elérhetők.
Miután a könnyen értelmezhető ábrák segítségével kiválasztottuk, hogy milyen ellátást keresünk, majd megadjuk saját körzetünket, már láthatjuk is a térképen, hogy hova kell eljutnunk baj esetén.
A weboldalon található összes telefonszám egy kattintással hívható, a térkép pedig gyorsan elnavigál bennünket a kórházig, hogy a számunkra legfontosabbak minél előbb ellátáshoz juthassanak.

Ügyelet

Fontos tudni, hogy orvosi ügyelet városunkban is elérhető a Pesti út 81. szám alatt. Ha nem túl nagy a baj, a helyi orvos is tud gyermekünkön segíteni. Az gödi orvosok elsődlegesen kivonuló szolgálatot látnak el, de természetesen, amennyiben az ügyeletes orvos a rendelőben tartózkodik, akkor a sürgősségi ellátásra jelentkező járóbetegeket is ellátja. Ha az orvos visszaérkezésére várakozni kell, és a beteg állapota ezt nem teszi lehetővé, akkor a dunakeszi telephelyet (Dunakeszi, Liget u. 40.) felkeresve azonnali ellátás vehető igénybe, ahol hétköznaponként 18 órától másnap reggel 8-ig tart az ügyelet.

Telefonszámok

A (27) 345-235-ös telefonszámon hívhatjuk a gödi ügyeletet, míg a dunakeszit a (27) 341-902-es számon érhetjük el. Az ügyeleti diszpécser mindkét telephelyen elérhető. Amennyiben az orvos éppen kivonuláson van, visszaérkezésének várható időpontjáról is ezeken a számokon kaphatnak tájékoztatást az érintettek.

(TüKörkép, 2021. június)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése