2021. június 1., kedd

Most alapozzuk meg városunk és térségünk jövőjét

A gödi TüKörkép című lap interjút közöl Tuzson Bence államtitkárral.

*

KÜLÖNÖSEN FONTOS, HOGY A GÖDI FIATALOK MEGVALÓSÍTHASSÁK ÁLMAIKAT, VÁGYAIKAT – MONDTA A LAPUNKNAK ADOTT INTERJÚBAN TUZSON BENCE
Most alapozzuk meg városunk és térségünk jövőjét

Új, huszonnégy tantermes általános iskola épül Gödön – mondta el a lapunknak adott interjúban Tuzson Bence, térségünk országgyűlési képviselője, aki szerint városunknak, mint fiatal településnek, több szempontból is minden adottsága megvan arra, hogy belátható időn belül a régió egyik éllovasává, mintegy húzóerejévé váljon. Különösen fontosnak tartja ezért az oktatási intézmények fejlesztését, de agglomerációs régióként kiemelt jelentősége van számunkra az infrastruktúra megújításának, vagyis annak is, hogy megkönnyítsük a naponta ingázók munkába járását. A politikus jelentős eredménynek nevezte a hamarosan kezdődő neveleki csatornázást és az Oázis lakóparkban felépített egészségházat is.

– Térségünk és városunk országgyűlési képviselőjeként milyen beruházásokat és fejlesztéseket tart a legfontosabbaknak?
– Mivel térségünk Magyarország egyik legfiatalabb átlagéletkorú régiója, tankerületünk pedig hazánk egyik legnagyobbja, nagyon fontosak számunkra az oktatási intézmények, illetve az ezeket érintő beruházások, fejlesztések, építkezések. Gödön is több ilyen van folyamatban, hiszen megkezdődött, és várhatóan őszre készül el a tanteremfejlesztés a Németh László általános iskolában. Jóval nagyobb vállalkozás azonban az új gödi huszonnégy tantermes általános iskola felépítése, ami már ugyancsak az előkészítés fázisában van: lezárult a közbeszerzési pályázat a tervező kiválasztására, így már csak néhány hónap választ el bennünket attól, hogy a szerződést is aláírhassák a nyertessel. Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy a térség országgyűlési képviselőjeként jómagam is hozzájárulhattam munkámmal egy ilyen jelentős beruházás megvalósításához. Régi meggyőződésem ugyanis, hogy a jövőt építi az, aki iskolákat épít, márpedig ezzel a fejlesztéssel mi most Göd jövőjét építjük.

– Milyen jövőképet tud felmutatni a város az itt élő, itt felcseperedő fiataloknak?
– Gödnek, mint fiatal városnak, több szempontból is minden adottsága megvan arra, hogy belátható időn belül a régió egyik éllovasává, mintegy húzóerejévé váljon. Ezzel együtt tehát olyan jövőképet tud felmutatni az itt tanuló, itt felnövő nemzedékeknek, amelyben adottak a feltételek és lehetőségek ahhoz, hogy széleskörűen kibontakoztathassák a tehetségüket, akár a sport, akár a kultúra terén. Már eddig is iskolákat és óvodákat építettünk, nagy hangsúlyt helyeztünk az oktatásra. Az elmúlt időszakban megtett utunkat is szépen jelzik azok a megvalósult beruházások, amelyek hozzájárultak a város fejlődéséhez. Így például nem elhanyagolható az sem, hogy Magyarország kormánya ezt a beruházást, vagyis az új gödi, huszonnégy tantermes általános iskola felépítését nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította.

– Az oktatási intézményekben folyamatosan igény van a létszámbővítésre, de ahhoz, hogy az ide járó gyerekek tartósan is Gödön maradjanak, szükség van arra is, hogy a szülők, vagyis a fiatal házasok stabil körülmények közt nevelhessék, iskoláztathassák őket. Ezt mennyire látja biztosítottnak térségünkben?
– Agglomerációs régióként kiemelt jelentősége van számunkra az infrastruktúra fejlesztésének, illetve annak, hogy megkönnyítsük a munkába járást azok számára, akik naponta ingáznak a fővárosba, majd pedig onnan haza. Legyen ez akár autós, akár közúti vagy közösségi közlekedés. Az ingázók kényelmét szolgálja például az is, hogy ma már modern, emeletes KISS motorvonatok közlekednek a Budapest-Dunakeszi-Göd-Vác vasútvonalon. De a családok érdekeit szolgálják az egészségügyi beruházások is, amelyek részeként egészségházat építettünk az Oázis lakóparkban, a termálfürdőnél. Ugyancsak fontos eredmény, hogy hat évvel azután, hogy Nevelek csatlakozott Gödhöz, hamarosan megkezdődhet ott is a szennyvízcsatorna kiépítése. Fontos mérföldkőhöz érkezett hát ez a városrész, ugyanis ez a beruházás az ott élő közösség egészének az érdekeit szolgálja. Ugyanakkor szeretném felhívni a figyelmet arra is, hogy kormányzati szinten is több támogatási formával igyekszünk segíteni és támogatni a családok, vagyis a gyermeket nevelő fiatal házasok megerősítését, anyagi biztonságát és életkörülményeinek javítását. Elég talán csak az otthonfelújítási támogatást, a Babaváró kölcsönt, vagy a számukra biztosított adókedvezményeket említenem.

– Milyenek a tapasztalataik, milyen érdeklődés nyilvánul meg ezek iránt?
– Azt tapasztaltuk az elmúlt időszakban – de egyébként ezt igazolják a különféle felmérések eredményei is –, hogy a magyarok családközpontúak: a fiatalok házasságot és kettőnél több gyermeket szeretnének. Sajnos azonban a gyakorlatban ez nagyon sokáig mégis másképp alakult. Éppen ezért a magyar kormány a feladatának tekinti, hogy minden fiatal házaspár számára megteremtse azokat a feltételeket, amelyek mellett lehetősége nyílik majd arra, hogy megvalósíthassa az álmát, a vágyait. Szeretnénk lehetővé tenni számukra, hogy annyi gyermekük születhessen, amennyire vágynak, és ne kelljen anyagi okok miatt elhalasztani az ilyen döntéseket. Ezt a célt szolgálják a családtámogatási programok és egyéb intézkedések is, amelyek révén már huzamosabb ideje dolgozunk azon, hogy megerősítsük a gyermeket nevelő fiatal házasokat, a családokat.

– Mennyiben befolyásolta mindezt a koronavírus-járvány?
– Nehéz időszak van mögöttünk. Hatalmas harc után, de – az európai szinten is kiemelkedő magyar oltási programnak köszönhetően – letörtük a vírust. Végre érezhetjük, hogy minden nap egy új lehetőség számunkra. Ismét megölelhetjük szeretteinket, kimehetünk a szabadba, biztonságosan utazhatunk, dolgozhatunk. Megerősödve, még nagyobb lendülettel folytatjuk a munkát, bízva a jövőnkben. Újraindítjuk a mindennapi életünket, újraindítjuk Magyarországot. A fejélesztések azonban a járványidőszakban sem álltak le: mi, magyarok, ismét bebizonyítottuk, hogy ha összefogunk, akkor bármire képesek vagyunk.

– Ugyanez érvényes lehet térségünkre és városunkra is?
– Hogyne, hiszen épp ezt igazolja számomra az, hogy nemcsak mi mondjuk, de ma már az országos felmérések is igazolják, hogy hazánkban a legjobb térségünkben élni. Különösen fontos eredménynek tekintem tehát, hogy nálunk a legjobb az emberek életminősége. Büszke vagyok arra, hogy régiónk az ország leggyorsabban fejlődő térsége!

(TüKörkép, 2021. június)


Bence a gödi Németh László általános iskolában folyamatban lévő tanteremfejlesztés munkálatainak bejárásán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése