2021. június 1., kedd

Gödiekről gödieknek

A TüKörkép című lap első számának vezércikkét Csabai Márk főszerkesztő jegyzi.

*

Gödiekről gödieknek

Városunk egyik megbecsülést érdemlő, szép hagyománya a lakosság objektív, kiegyensúlyozott tájékoztatása, ami sok éven át megkülönböztetett bennünket más településektől, más közösségektől, vagy akár az ország egyéb térségeitől is. Az elmúlt évek viharaiban és politikai tornádóiban azonban mintha felborult volna világunk megszokott rendje, mintha megváltozott volna ez is, s ennek következtében ugyanazok a tények, információk és adatok a politikai értelmezés más-más oldalán sokszor mást és mást jelentenek az embereknek. Most, amikor ezzel a bemutatkozó számmal az útjára bocsátjuk lapunkat, nem tartjuk magunkat mindenhatónak, nem reménykedünk abban, hogy épp mi leszünk azok, akiknek sikerül majd a visszájára fordítanunk az országos és nemzetközi tendenciákat. Szándékunkban áll azonban mindenkihez szólni és mindenkit egyformán megszólítani – és elsősorban: tájékoztatni! –, a pártállásától függetlenül: azért indítjuk most útjára közéleti és kulturális magazinunkat, amelynek első számát tartja kezében az olvasó, hogy helyreállítsuk azt a hagyományt, amely egykor megkülönböztetett bennünket, büszke gödieket, és tántoríthatatlan lokálpatriótákat más településektől, más közösségektől, vagy akár az ország egyéb térségeitől is, s amitől olykor – mi tagadás – többnek is érezhettük magunkat az „átlagnál”.
Olyan lüktető és aktív újságot szeretnénk letenni az olvasók asztalára, amely együtt mozdul, együtt lélegzik városunkkal, és rezonál a hétköznapi életünkre. Valódi gödi lapot a gödieknek – más megközelítésben pedig: Gödről és a gödiekről mindenkinek. Annak is, aki itt él, a városunkban – annak is, aki őshonos, és annak is, aki csak nemrég költözött ki az agglomerációba –, s annak is, aki „csak” érdeklődik afelől, hogy mi hogyan élünk ezeken az utcákon és tereken, vagy éppenséggel arra kíváncsi, hogy mihez kezdünk magunkkal a Duna-parton, itt, a Dunakanyar kapujában, ahogyan városunkat nevezni szokták. Ehhez kérjük olvasóink támogatását és bizalmát, az elmúlt évtizedek ugyanis megtanítottak bennünket arra, hogy van mire büszkének lennünk, és nagyszüleink is ezt az életérzést hagyományozták ránk – a Gödhöz való kötődéssel – a korábbi századokból. Természetesen nem áll szándékunkban megfutamodni vagy elzárkózni a mindennapi életünk és városunk továbbhaladásának, fejlődésének szempontjából fontos politikai témák elől sem, magától értetődik tehát, hogy ezekről is tudósítunk lapunk hasábjain, azonban mindenképp azon leszünk, hogy méltósággal megőrizzük objektivitásunkat és kiegyensúlyozottságunkat. S tesszük ezt annak ellenére is, hogy előre fel kell készülnünk arra, hogy afféle megbélyegző szándékkal, hol az egyik, hol pedig a másik politikai oldalhoz sorolnak majd bennünket, attól függően, hogy az adott lapszámban milyen témákat dolgozunk fel, illetve, hogy azokkal kapcsolatban melyik fél milyen álláspontot képvisel. Azt azonban nem fogjuk megengedni, hogy lapunkban túlsúlyba kerüljenek ezek a politikai csatározások, illetve, hogy a városunk valódi hétköznapi élete helyett ne Gödről és a gödiekről szóljon az újság, hanem az érdemtelen pozícióharcokról.
Az a célunk, hogy új szeleket hozzunk a gödi helyi tájékoztatásba: az összefogás, a megértés és egymás megbecsülésének hangját. Gödiekről gödieknek.

Csabai Márk
(TüKörkép, 2021. június)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése