2021. június 1., kedd

Gödi életérzés

A gödi TüKörkép című lap Így éltek nagyszüleink című rovatában részletet közöl Tóth Ádám huszonöt évvel korábbi cikkéből.

*

EMLÉKMORZSÁK VÁROSUNK TÖRTÉNETÉBŐL
Gödi életérzés

„Régi képeslapokat nézegetek apám féltve őrzött családi gyűjteményéből, sok közülük Alsógöd, e kis Duna menti község színhelyeiről tudósít. Nem véletlenül: itt volt hosszú ideig atyai rokonságunk több nemzedékének egykori »rezidenciája«, apám itt és a Dunán töltötte fiatalkorának legszebb nyarait. Kies kis liget szélén, néhány fával és bokorral körülvéve állt a földszintes, oszlopos tomácú, tiszta és egyszerű alsógödi állomásépület, a jobb oldalán a síneken átvezető kecses gyalogátkelővel. Apám történelmi hitelességű adatai szerint az itteni magas rangú köztisztviselők, tudós professzorok és egyéb értelmiségiek kedvéért a gyorsított személyvonat is hosszú ideig megállt ezen az állomáson. Kisgöd – ahogy korábban Alsógödöt hívták – volt az egyik állomása az itt áthaladó »királyvonatnak« is: őfelsége Ferenc József vonata ugyanis Pozsonyból jövet, vagy oda utaztában ezen a Pest és Vác közötti – 1846. július 15-én megnyitott – Első Magyar Vasútvonalon közlekedett. A községben egyébként sokáig nem volt posta, ezért az állomás fontos helyszín volt az itt áthaladó és megálló postavonat miatt is.
Az állomás melletti elárusítóbódéban hírlapok, könyvek is kaphatók voltak: a kor és a hely szellemét jól tükrözi a kirakatban felfedezhető Új Nemzedék, Az Est, a 8 órai újság, és mellettük egy Benito Mussoliniról szóló mű is… A bódéban elárusító kisasszony, kívül pedig elegáns, nyári egyenruhájában: sötét nadrágban, fényesre suvickolt cipőben, fehér zubbonyban, csákóval, nagy bajusszal ékítve, a kis gödi társadalomban köztiszteletnek örvendő Heiteier (»Hejtejjer«) állomásfőnök úr néz szembe a kamerával. Apám még élénken emlékszik rá: amikor gyerek volt, néhányszor körbemutatta neki – máskülönben idegenek elől szigorúan elzárt – állomásfőnöki birodalmát.”
(Tóth Ádám: Azok a régi állomások…, Magyar Nemzet, 1996. november 30.)

(TüKörkép, 2021. június)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése