A gödi TüKörkép című lap gasztronómiai rovatában egy receptet tesz közzé.
*
Édesanyám főzte és sütötte
Gyermekkorunk bizsergető ízei, a vasárnap reggeli konyhában terjengő, ínycsiklandozó illatok máig velünk élnek. Ahogyan az a kép is, ahogy a család körbeüli az asztalt és jóízűen elfogyasztja édesanya munkájának eredményét, a vasárnapi ebédet. Nálunk 1992 júniusában például ezt főzte:
Frankfurti sertésborda
(Elkészítés: 60 perc)
Hozzávalók 2 főre:
4 szelet sertésborda
2 pár virsli
2 db sárgarépa
1 db kis fej vöröshagyma
2 ek olaj
liszt
2 dl joghurt
só és bors
Elkészítése:
A vékonyra klopfolt és tisztított sertésbordákat enyhén megsózzuk, borsozzuk. A fűszereket óvatosan bele is masszírozzuk a hússzeletekbe, majd lisztbe forgatjuk azokat. A liszttel fedett húsokat serpenyőben felforrósított olajban sütjük pirosra fedő alatt. Ha ízlésünknek megfelelően megsültek a húsok, kivesszük a sütőolajból, leitatjuk róluk a felesleget és félrerakjuk, de közben gondosan ügyelünk arra, hogy melegen tartsuk őket.
A répát megpucoljuk, batonnetre (1×1 cm-es, 5 cm hosszú hasábokra) szeljük, majd a finomra vágott vöröshagymával együtt a visszamaradt sütőolajban kissé megpirítjuk, ezt követően pedig egy csapott evőkanál liszttel megszórjuk és elkeverjük az egészet. Amikor a liszt is aranysárgára sült, joghurttal és egy deciliter vízzel feleresztjük a készülő ragunkat. Mialatt a zöldség puhul, a leve is megsűrűsödik.
A főtt virslit korckára vágjuk és a zöldséges raguban átforrósítjuk. Kóstoljuk meg, és ha szükség van rá, sózzuk. A kész ragut a kisütött bordákra öntjük, melegen tálaljuk.
Javasolt köret hozzá a párolt rizs.
Jó étvágyat kívánunk!
(TüKörkép, 2021. június)
Az iráni Javad Takjoo rajza, amellyel harmadik díjat nyert a tavalyi zágrábi nemzetközi karikatúra-kiállításon (A pályázatra hatvan országból 439 szerző jelentkezett; a rendezvényen, amely tavaly ünnepelte negyed évszázados jubileumát, a zsűrinek összesen 1061 alkotást kellett elbírálnia)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése