2017. február 2., csütörtök

Száz készenléti és civil ruhás rendőr vette körbe a tiltakozók húszfős csoportját

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök budapesti látogatása alkalmából Szabó Palócz Attila egy, a találkozó előzetes sajtóvisszhangjából készült kivonatos összeállítást tesz közzé az Újzentai naplók című blogjában.

*

Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel folytatott megbeszélést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki a találkozó után elmondta: még szorosabbra fűzik Magyarország és Oroszország együttműködését a nehézipari fejlesztési együttműködésben a technológia-intenzív ágazatokban. Elsősorban harmadik piaci tendereken magyar és orosz vállalatokat közös részvételre és fejlesztésekre ösztönöznek.
Az orosz elnök budapesti látogatása igen nagy visszhangot kapott a nemzetközi sajtóban is. A német Spiegel szerint Orbán és Putyin korábban ellenfelek voltak, most viszont már „szoros szövetségesek”, és közös törekvésük az „Európai Unió gyengítése”. Putyinnak azért fontos az újabb budapesti látogatás, hogy fel tudja mutatni az unió megosztottságát a szankciók ügyében, Orbánnak pedig azért, mert megmutathatja, hogy Oroszország kiáll Magyarország mellett – írta a lap szerzője, Keno Verseck. A Politico.eu brüsszeli híroldal cikke szerint, ha Brüsszel zöld utat ad a paksi projektnek, azzal még jobban megnyitja az európai piacot az orosz nukleáris technológiák előtt, ami növelheti a kontinens függését a Kreml jóakaratától.
A La Libre Belgique című belga napilap szerint Orbán úgy forgatja a lapokat, hogy Moszkvával és Washingtonnal is jó viszonyt alakítson ki. Amióta Donald Trump amerikai elnök hivatalba lépett, a magyar miniszterelnök lelkesedik az „új korszak kezdetéért”, amely reményei szerint eltemeti a föderális Európa projektjét, és újjáéleszti a bilateralizmust. A lengyel Gazeta Wyborcza Orbán „egyik legjobb politikai barátjának” nevezte az orosz elnököt. „A magyarok az Oroszországgal szembeni szankciók eltörlését akarják, Lengyelországnak pedig fontos ezek megőrzése” – írta a lap szerzője.
A francia Libération szereint az Putyin látogatása Orbán Viktornál kezd megszokottá válni. A pozsonyi Sme úgy értékelte, hogy Putyin újabb látogatása azt bizonyítja, hogy speciális viszony van Oroszország és Magyarország között. Lukás Ondercanin úgy fogalmazott, hogy a paksi atomerőmű bővítése és az orosz gázszállítási szerződés tervezett meghosszabbítása megoszthatja az Európai Unió Oroszországgal szembeni álláspontját. Vlagyimir Putyin legutóbb 2015. február 17-én járt Budapesten, és az Orbán Viktorral folytatott tárgyalásain megállapodás született egyebek mellett a hosszú távú orosz-magyar gázszállítási szerződésről is.
Az Együtt tagjait – Juhász Péter alelnök vezetésével – nem engedték be a Putyin elnök látogatására időzített tüntetés tervezett helyszínére, az Alkotmány utcába, ezért a Markó utca és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán tartották meg demonstrációjukat. Juhász bemutatott ugyan egy iratot, amely szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság tudomásul vette a tüntetést, s ezzel megpróbált bejutni a rendőrök által lezárt területre, de oda nem engedték be. Az alelnök később arról beszélt, hogy 16 rendőr kezdte el igazoltatni az Együtt aktivistáit közvetlenül azelőtt, hogy Putyin konvoja a repülőtérről a Parlament felé menet elhaladt volna mellettük. A párt közleményében később azt írta: „100 készenléti és civil ruhás rendőr vette körbe a tiltakozók 20 fős csoportját, akik a konvoj kifütyülésére készültek”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése