2017. február 15., szerda

Vajdasági elnöke van a Londonban alakult magyar pártnak

A Szabad Magyar Szó összeállítást közöl a Londonban megalakult új magyar politikai szervezetről, az Európai Alternatíva Pártról.


Vajdasági elnöke van a Londonban alakult magyar pártnak
Reális céllá kívánják tenni a hazatérést (videóval)

Vajdasági magyar elnöke van az eddigi ismeretlenségből még csak pénteken, február 17-én a nyilvánosság elé lépő Európai Alternatíva Pártnak. Habár a szervezet több éve alakult, még csak most érezte elérkezettnek a pillanatot, hogy megmérettesse magát a választásokon, s máris a 2018-as magyarországi voksolásra készül. „Kétlaki életet élek, 1992-től 2002-ig csak Londonban éltünk; amikor a gyerekeink születtek, akkor Magyarországon, s a tavalyi év végétől én ismét Londonban, de a gyermekek még Budapesten” – mondta el Somogyi Péter a Magyar ATV műsorában (lásd lenti videónkat). A kérdésre, hogy miért döntött családjával a kétlakiság mellett, a pártelnök így válaszolt: „Van, ami nagyon jó Londonban, van, ami nagyon jó Budapesten, de ez alma és körte, és nem lehet összehasonlítani.”
Az Európai Alternatíva Párt önmeghatározása szerint a külföldön dolgozó, élő magyar állampolgárok pártja. Céljaik közt kiemelik, hogy a szavazástól az ügyintézésig könnyíteni szeretnének a kint élők státusán, továbbá normalizálni akarják a magyarországi közéletet, annak érdekében is, hogy a külföldön dolgozóknak reális célja lehessen a hazatérés.
A szervezet internetes oldalán olyan követelések olvashatóak, mint a kinti, illetve szomszédos országban élő magyarok szavazási lehetőségeinek egységesítése, azaz, hogy egy londoni magyar is szavazhasson levélben, ne csak a konzulátuson. A párt programja (bár, így, első ránézésre igencsak kivonatosnak tűnik) elérhető a szervezet honlapján:

Európai Alternatíva | Címlap

Célunk a külföldön élő magyar állampolgárok társadalmi, kulturális és politikai önrendelkezését elősegíteni, támogatni, és alkotmányos jogait kiterjeszteni.

Az Európai Alternatíva Párt február 17-ére hirdette meg első programját, amelyet afféle zászlóbontásnak is tekinthetünk. A szervezet célkitűzéseiről Somogyi Péter a tévéműsorban elmondta: „A Londonban vagy a világon bárhol élő magyarok jogfosztottá váltak a legújabb szabályozás szerint, és mi ezt elfogadhatatlannak tartjuk.” Majd hozzátette még: „Az Európai Unión belül van a legtöbb elvándorolt magyar, és az belföldnek minősül.” A szervezet elnöke úgy értékelte, hogy jelenleg az Európai Alternatíva a legdinamikusabban növekvő magyar párt, s már az Európai Unió összes államából vannak kint élő magyar tagjai.
A párt színre lépése alkalmából Somogyi Péter a Twitteren mutatkozott be a nyilvánosság előtt. Itt azt írja magáról, hogy 1989-ben a budapesti tüntetések után augusztusban Prágából tudósította az Új Symposion című folyóiratot, majd 1994-ben, az újságai „sorozatos betiltását követően Londonban” talált menedéket. A közzétett, a brit fővárosban készült felvételhez pedig azt írta, hogy „itt március 15-ét ünnepeljük, úgymond családi körben”, akármit jelentsen is ez. Vajdasági kötődéseiről sokkal többet nem árul el, és a „betiltott” újságainak még a címét sem közli. A HVG is, amely egy cikkben foglalkozott a párt indulásával, csak érintőlegesen említette a pártelnök származását: „Somogyi személyes indíttatásból hozta létre a pártot, 18 éves kora óta politizál, ott volt Prágában a bársonyos forradalom idején, amikor a fiatal Deutsch Tamást és társait letartóztatták 1989-ben. A vajdasági származású Somogyi lapokat indított az akkor még Kis-Jugoszláviában, de ezeket betiltották. Aztán tíz éven át élt Londonban, majd egy magyarországi periódus következett rendezvényszervezéssel a Central European Business Centre cég keretein belül. 2016 óta megint kint él Londonban.”

Hamarosan pártja lesz a kint dolgozó magyaroknak

Február 17-én lép ki igazán a nyilvánosság elé és szeptemberre építené fel magát az Európai Alternatíva Párt, a külföldön dolgozó, élő magyar állampolgárok pártja. Célja egyrészt a szavazástól az ügyintézésig könnyíteni a kintiek státuszán, másrészt normalizálni a magyarországi közéletet, hogy a kint dolgozóknak reális célja lehessen a hazatérés.

Somogyi Péter nevéhez Vajdaságban két lapalapítás köthető. Az első volt a Pannon Hírlap című napilap, amelyik nagyjából egy hétig jelent meg, majd pedig ennek a nyomdokaiba lépett hetilapként a Képes Pannon Hírlap, amelynek, sajnos, ugyancsak mindössze néhány száma került az üzletekbe.
Somogyi Péter kedden este volt a Magyar ATV műsorának vendége, ahol Rónai Egon beszélgetett vele:


Somogyi a Twitteren több felvételt tett közzé, amelyeken olyan neves politikusokkal látható együtt, mint Bill Clinton amerikai elnök, Gerhard Schröder német kancellár, vagy Garri Kimovics Kaszparov sakkozó és orosz politikai aktivista, s mint írja, „2007-ben Sarkozy egy napos budapesti látogatása nagyon sűrű volt, Gyurcsánytól sietett Orbánhoz, de azért néhány szót tudtunk váltani”, de vele közös fotót nem publikált.

(Szabad Magyar Szó, 2017. február 15.)

Somogyi Péter (Forrás: Twitter)

London, 1994. március 15-én (Forrás: Twitter)

A Pannon Hírlap impresszumában olvashatjuk az alapítók nevét: Somogyi Péter és Mucsi Géza

A Pannon Hírlap próbaszáma 1991. március 21-én jelent meg

Megérkezett a tavasz hírnöke: 1991. április 30-án került a trafikokba a Pannon Hírlap első évfolyamának első száma

S végül, ahogy egy profi politikushoz illik is: családi fotó a Hyde Parkban (Forrás: Twitter)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése