2017. február 1., szerda

Mindennapi nepismenségünket add meg nekünk ma

A Szabad Magyar Szó közli Szabó Palócz Attila glosszáját.

*

Mindennapi nepismenségünket add meg nekünk ma
A konkrét gondolatok útvesztőjében, avagy fiak és borjak takarodója a trollportálon

Az előzmények ismeretéhez megadok két linket: a Jó Reggelt Vajdaság című trollportál egy hevenyészetten és zagyván összelapátolt, elemista fogalmazás szintjén megírt jegyzetben reagált arra, hogy Bózsó István kapta a Vajdasági Újságírók Független Egyesületének díját. A díjazott pedig a Második Nyilvánosság nevű Facebook-csoport oldalán válaszolt.
Az utóbbiban írja a díjazott: „A gerinctelenségnek nincs határa, az erkölcsi lecsúszásnak nincs alja – legalábbis erre kell következtetnem, amikor elnézem a VMSZ Női Fórumának elnöke, azaz Horváth Noémi által fő- és felelős(???)szerkesztett Jó Reggelt Vajdaság című portált (így, ahogy írom: se vessző, se felkiáltójel, tehát már a címből is látszik, hogy nepismen társaságról van szó). Nagyon kíváncsi vagyok, mikor csapnak már bele a lecsóba, és kezdenek el kampányolni Nikolić vagy Vučić mellett az elnökválasztással kapcsolatban.”
Ezt pedig csak azért idézem itt előzményként, hogy megmutassam, honnan ered a cím…
Történt pedig, hogy elolvastam mindkettőt, s ebből pedig az alábbiak erednek…

Az a helyzet, hogy a trollportálon említett Adok-veszek Facebook-csoport adminisztrátora (akinek a foglalkozása igazából nem is autómechanikus, hanem számítógép-elektrotechnikus) előbb lenne méltó bármilyen elismerésre, mint a JRV „népes” gárdája, már csak azért is, mert az előbbi képes magyar mondatokat megfogalmazni, nemcsak helyesírási, de nyelvi hibák nélkül is. Tudom, persze, a JRV-nél a kettő közötti különbségtétel is komoly fejtörést okoz.
Idézet tőlük is (ne érezzék magukat elhanyagolva): „Persze mit is várhatnánk el attól a Vajdasági Újságírók Független Egyesületétől, akik útjára indították az Autonómia vajdasági civil portált, mely 2015 szeptemberétől magyar nyelven is követhető, és az említett portálon külön ablakban olvashatóak a frissen megjelentetett Második Nyilvánosság bejegyzései?”
Egy-egy ilyen mondat után sokszor van olyan érzése az embernek, hogy nincs mit mondani, felesleges tovább foglalkozni ezzel… Horváth Noémi lánykori pajzán naplójában talán lehetnek ilyen megfogalmazások, a kutyát sem érdekli az ő személyes nepismensége, de ha egy portál mérvadó szeretne lenni (ahogy a JRV hirdeti magát), akkor ilyesmi egyszerűen nem jelenhet meg.
Akkor csak a trollkodás marad, ami jóval kevésbé mérvadó…
Bózsó István felteszi a kérdést: „Náluk a pénz, a hatalom és a médiafölény. Miért vannak mégis ennyire beszarva tőlem, az állítólagos senkitől?” Csak az a baj, hogy – a kivételnek kötelezően megadandó tisztelet mellett – a VMSZ médiafölényében már szinte csak nepismen emberek maradtak.

Kedves Noémi, kedves Zsebek (akárki fia-borja legyél is): bele sem szólnék ebbe az egészbe, ha a fenti, a trollportálotokról idézett mondat nem szorulna helyesbítésre… Ülj le, lányom/fiam, egyes! Az Egyesület ugyanis nem akik, semmi esetre sem, „a frissen megjelentetett Második Nyilvánosság bejegyzései” mondatrész pedig olyan szórendi zavar, amely a gondolkodás sekélyességére utal. A Második Nyilvánosság már évek óta létezik, ilyen értelemben tehát még véletlenül sem friss termés…
Ja, hogy Te a Második Nyilvánosság friss bejegyzéseire gondoltál?! Az valami egészen más…
Ha ismered a viccet, akkor bizony értheted, hogy egészen konkrétan én egészen másra gondolnék…
Kedves Noémi, kedves Zsebek (akárki fia-borja legyél is), amikor a nagy Shakespeare az írta: „Nincs a világon se jó, se rossz: gondolkozás teszi azzá”, akkor nem a gondolkodás elhanyagolására biztatott…
És nem azért nagy Shakespeare, mintha lenne belőle kicsi is, csak szólok…

Veled ellentétben azonban én szívből gratulálok Bózsó Istvánnak az elismeréséhez!
Egészen konkrétan!

(Szabad Magyar Szó, 2017. február 1.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése