2016. november 4., péntek

Grisa maci bolhája

A Magyar Hírlap közli Szabó Palócz Attila írását Grisa maci bolhája címmel.

*

Grisa maci bolhája

Szerbia nem vezet be gazdasági szankciókat, büntetőintézkedéseket Oroszországgal szemben – erősítette meg tegnap újra, sokadszorra, most épp az orosz sajtónak nyilatkozva Ivica Dačić, a szerb kormány első alelnöke, aki egyben a külügyminiszteri feladatokat is ellátja. Kell egy kis álláshalmozás, no, jólesik ám a zúzánknak, jobban, mint a kendermag, ez meg egyébként is a jó miloševići hagyományok közül való, ki tudhatná ezt jobban, mint a Szerbiai Szocialista Párt elnöke. Szerbia nem haragszik Oroszországra, semmi oka hát, hogy megbüntesse, a sarokba térdeltesse egy maréknyi kukoricára.
A szerb–orosz kereskedelemi-gazdasági és tudományos-technikai kormányközi bizottság (hát igen, ez a neve…) tartotta meg tegnap a Kamenka folyó partján fekvő, nagyjából tízezres lélekszámú oroszországi Szuzdalban a sorrendben immár tizenötödik tanácskozását. Ami ugyancsak fontos, s elsősorban a kis balkáni államnak az.
Szerbia hálás Oroszországnak - és éppen ezért igen sok tekintetben függő viszonyba is került vele szemben –, hálás elsősorban azért, mert Moszkva Koszovó tagsága ellen szavazott az ENSZ-ben, a Biztonsági Tanácsban pedig megvétózta a Srebrenica-rezolúció elfogadását, ami hátrányos lett volna a szerbeknek. Dmitrij Olegovics Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes pedig arról beszélt tegnap a kamerák előtt a találkozó szünetében, hogy mekkora haszna származik majd Szerbiának abból, ha az Eurázsiai Gazdasági Unióval – Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország 2014-ben létrehozott szövetségével – aláírja a szabadkereskedelmi megállapodást. Mert mostanság az ilyen szabadkereskedelminek mondott paktumoknak nagy divatja van, lásd még úgy is, mint CETA, TTIP, meg egyebek. Szóval Szerbiának valóban semmi érdeke nincs benne, és értelme sem volna bármiféle büntetőintézkedéseket bevezetnie Oroszország ellen. Sőt, épp ellenkezőleg… Meg persze olyan is lenne ez, mintha a bolha megcsípné az elefántot, vagyis, mivel Oroszországról van szó, hát Grisa macit. Az pedig a jámbor jószágnak egyáltalán nem esne jól, egy kicsit sem, még annyira sem, mint a kendermag…

(Magyar Hírlap, 2016. november 4.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése