2016. november 6., vasárnap

Svih 25 000 na Gradskom stadionu

A szabadkai, helyi, szerb nyelvű GradSubotica portál izgalmas helytörténeti cikket publikál egy 1981-es labdarúgó mérkőzésről, amikor itt fogadta barátságos meccsen a jugoszláv válogatott Bulgáriát.

*

Svih 25 000 na Gradskom stadionu

U sumrak tog martovskog dana stadion je bio umiven „da izuješ cipele“ pre nego što staneš na tribine. Friške reklame oko terena nisu bile one sa ligaških utakmica nego neke nove. Trava? Ne što je naša već stvarno… najlepša u zemlji! Dva dečaka su u tišini sa vrha tribina posmatrala betonsku školjku subotičkog Gradskog stadiona kako tone u mrak. Sutra će ovde doći svih 25 000 ljudi, hučaće i vikati ono: JU–GO–SLAVIJA… Ali tada je vladao apsolutni spokoj. Ni žive duše.
Većina privilegija dolazi sa godinama ali ima par stvari koje možeš bolje da izvedeš kada si klinac. Recimo, možeš da se smucaš svuda, ulaziš i njuškaš a da nikome nisi sumnjiv.
Zato je sledeća destinacija – hotel Patria. Prizemlje hotela puno je igrača fudbalske reprezentacije. Niko nije u svojoj sobi jer sobe tada nisu imale televizore. Godina je 1981. a pred njima je utakmica protiv reprezentacije Bugarske.


Plavi, koje je sastavio savezni kapetan Miljanić Miljanić, nepobedivi su već drugu godinu za redom i sigurno gaze prema završnici Svetskog prvenstva u Španiji leta 1982. Ovaj fantastični niz rezultata poklapa se sa dolaskom golmana Pantelića među stative. Jedino njega nema u hodnicima i salonu hotela. Njegova rezerva Enver Marić ne odgovara na molbu da da autogram. Mrzovoljan je zbog nečeg. Možda zato jer zna da će sutra biti celu utakmicu na klupi. Otkad je Pantelić stao na gol nacionalnog tima, smrklo se svim pretendentima na dres sa brojem 1.
Ali zato su se svi ostali potpisali u svesku. Tu su: Pižon Petrović, Zajec, Kaličanin, Slišković, Edhem Šljivo, Hristić…


…Šestić, Jerolimov, Predrag Pašić iz Sarajeva (debitant), pa još jednom Pižon…


Jezikom sportskih reportera, sutrašnji dan je bio praznik fudbala. Sunčan prolećni dan, vreme – idealno za igru, akteri raspoloženi a tribine pune kao šipak.


Tih godina je bio običaj da se na prijateljskim utakmicama od reprezentacije oproste neki od veterana. Ovaj put su to bili Nenad Bjeković i Danilo Popivoda.



Već u drugom minutu naši su dali Bugarima gol. Vahid Halilhodžić za 1:0 i erupciju oduševljenja!


Vaha



Na kraju – rezultat po meri.


(GradSubotica, 2016. november 6.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése