2016. november 21., hétfő

Divathóbort

A Magyar Hírlap közli Szabó Palócz Attila jegyzetét Divathóbort címmel.

*

Divathóbort

Növekszik a valószínűsége annak, hogy felbontják az Európai Unió és Törökország közötti migrációs megállapodást – erről beszélt az M1 műsorán Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Mint mondta, bár a balkáni útvonalat lezárták, azon mégis jelentős aktivitás tapasztalható, így, ha az egyezség érvényét veszti, akkor az érintett országoknak újabb bevándorlási hullámot kell megállítaniuk. Olyan megoldást kell találni a migránsválságra, amely „a magyar nemzeti érdekeket is szolgálja, de az európai egységes fellépés lehetőségét is nyitva tartja”. Ez így egyértelmű és korrekt álláspont. A kijelentés fontosságát igazolja, hogy egyre több jel utal arra, hogy az uniós-török megállapodás az utolsókat rúgja, vagyis, hogy a végóráit éli. Recep Tayyip Erdogan török elnök már többször is nyomatékosította, hogy elege van a várakoztatásból és a bizonytalanságból, ő – úgy tűnik – nemcsak otthon, a sikertelen puccs utáni leszámolásokban, de nemzetközi szinten is egyszer, s mindenkorra le akarja „rendezni végre közös dolgainkat”. „Az unió ötvenhárom éve előszobáztatja a törököket” – dühöngött nemrég, s egyértelműen megfenyegette a brüsszeli döntéshozókat, hogy ha néhány héten-hónapon belül nem adják meg a vízummentességet a török állampolgároknak, akkor a migrációs megoldást semmisnek tekinti. Vagyis: ismét rázúdítja a menekülteket Európára. Úgy érzi tehát, hogy van olyan zsarolási pozícióban, hogy indulatos retorikájával célt érjen.
Mintha róla vett volna példát, a kijevi parlament múlt szerdán határozatban szólította fel az Európai Unió tagállamait, hogy még az év végéig adják meg a vízummentes beutazás lehetőségét az ukrán állampolgároknak.
Mi van itt – kapkodja fejét az egyszerű halandó –, most már mindenki csak követelődzik meg zsarolásra vetemedik, ha az uniós kapcsolatokról van szó? Valóságos divathóbortot csinálnak már ebből… S habár mindkét ország helyzete zavaros, más és más okok miatt az, a kettő közé nem lehet egyenlőségjelet tenni. Így hát magyar szempontból a különbségek is egyértelműek: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter októberben beszélt arról, hogy „Magyarország elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Unió még mindig nem adott vízummentességet az ukrán állampolgároknak”. Ugyanez azonban Törökországra nem érvényes. Talán éppen azért sem, mert fel kell készülnünk arra – ahogy Bakondi György is mondta a tévében –, hogy az uniós-török migrációs megállapodás pillanatokon belül semmivé foszlik. Azt szokták mondani, hogy a hála nem politikai kategória, no de a zsarolás sem az.

(Magyar Hírlap, 2016. november 21.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése