2016. december 15., csütörtök

Olofsson Placid atya 100 éves

A Heti Válasz online kiadása, a Válasz.hu közli László Dóra írását a száz esztendős Olofsson Placid atyáról.

*

Olofsson Placid atya 100 éves

Olofsson Placid bencés szerzetes, a Gulag egykori politikai foglya december 23-án ünnepli századik születésnapját. A jeles napra egész ünnepségsorozattal készülnek tisztelői.

Placid atya írásaiból, tanításaiból, imádságaiból több kiadvány, sőt hangoskönyv is készült már, de mivel az antikvár példányokra is vadászni kell, hiányt pótlóak a századik születésnap okán megjelentetett összeállítások.
Olofsson Placid 100 címmel adta közre például az Éghajlat Kiadó azt a kötetet, amelyet Placid atyának az Új Kalász folyóiratban megjelent írásaiból válogatott össze Csányi Tamás karnagy. A kiadványt „tiszta formájú erkölcsi tanítás”-ként méltatta a kiadó igazgatója. Emellett újra kiadják a platinamisére készült, Isten kegyelméből című képeskönyvet is.
Az Éghajlat Karinthy Frigyes úti boltjában ma este 18 órakor közönségtalálkozót is tartanak, amelyen részt vesz Urr Ipoly o. ciszt, Szentimreváros plébánosa, Csányi Tamás karnagy és a KALÁSZ képviseltében Nényei Gáborné tanár. A tervek szerint videoüzenetben bejelentkezik Placid atya is.
Az ünnepségsorozat hivatalos megnyitóját holnap, december 16-án tartják, 16 óra 30 perckor a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében, ahol többek között képregénykiállítás is nyílik Rabtársak a Gulagon címmel, sőt rendhagyó történelemórákat is tartanak.
December 17-én ugyanitt, 14 órakor levetítik Téglásy Ferenc A nép ellensége című dokumentumfilmjét, amelyet beszélgetés követ.

Az ünnepségsorozatba a Szent Margit gimnázium is bekapcsolódik, ahol december 17-én, 17 órakor Pál Feri atya vezet pódiumbeszélgetést Placid atya túlélési alapszabályairól, 21. századi szemmel.

A hálaadó szentmisén december 18.-án, 7 óra 30 perckor Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát lesz a főcelebráns a ciszterci Szent Imre Templomban.

(Válasz.hu, 2016. december 15.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése