2016. december 16., péntek

Asszonyok lázadása a Duna TV műsorán

Tóth Lívia a Facebookon teszi közzé ajánlóját az Asszonyok lázadása című dokumentumfilm televíziós bemutatójához.

*

Asszonyok lázadása a Duna TV műsorán

Jövőre lesz 25 éve annak, hogy Oromhegyes és a Zitzer Club a tartalékosok több mint 90 napig tartó lázadásával a háborúellenesség jelképévé vált. A történésekről számos újságcikk és több könyv is született, Kovács István, a vajdasági, zentai származású fiatal filmrendező pedig a Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával dokumentumfilmet készített az akkori eseményekről. A forgatásról Hangulatok, érzések egy értelmetlen háborúban címmel a Hét Nap 2016. június 6-ai, 22. számában mi is beszámoltunk.
Most érkezett a hír, hogy az Asszonyok lázadása című dokumentumfilmet a Duna TV 2016. december 19-én 23 óra 10 perces kezdettel tűzi műsorára.
Az alkotást a következő szöveggel ajánlják a nézők figyelmébe:
Oromhegyes egy kétezer lakosú vajdasági falu. A délszláv háború idején, 1992 májusában egyszerre több, mint kétszáz behívó érkezett a hadköteles férfiaknak, hogy hadgyakorlat címén azonnal vonuljanak be katonának. Azonban mindenki tudta, hogy nem hadgyakorlatról volt szó, hanem egy valós háborúba hívták őket. Az oromhegyesi asszonyok úgy döntöttek, hogy nem engedik el a szerelmeiket, testvéreiket, fiaikat a háborúba és bezárták a férfiakat egy Zitzer klub nevű szórakozóhelyre, ahonnan addig nem akartak mozdulni, míg a hatalom nem teljesíti követeléseiket. Három hónapig nem mozdultak ki a Zitzer klubból, és annak ellenére, hogy a szerb vezetés nem akart tudomást venni róluk, végül elérték azt, hogy ezeket az embereket nem vitték el katonának, valamint hogy Vajdaság szerte csökkent a behívók száma.
Rendezte: Kovács István.

(Facebook, 2016. december 16.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése