2016. december 20., kedd

Tolnai Szabolcs filmrendező a Palicsi fesztivál tanácsából való távozásáról

A Naplo.org kivonatosan ismerteti a Hrvatska riječ című lap Tolnai Szabolccsal készített interjúját.

*

Napi ajánló
Tolnai Szabolcs filmrendező a Palicsi fesztivál tanácsából való távozásáról
Emberi, de szakmai okok miatt is

„Nem vagyok hajlandó ezt a munkát szakmaiatlan pártkáderekkel folytatni.”

A Hrvatska riječnek adott interjújában Tolnai Szabolcs rendező elmondta, hogy Siflis Zoltán rendező eltávolítása után (a szabadkai önkormányzat döntött Siflis menesztéséről az általa is összegrundolt palicsi filmfesztivál tanácsából és helyette egy, a szakmában járatlan, VMSZ-közeli személyt nevezett ki) mondott le társadalmi munkában vállalt funkciójáról.
„Ennek az elhatározásomnak elsősorban emberi és szakmai okai vannak. Politikai legkevésbé. Siflis Zoltán munkájával kiérdemelte elismerésünket. Nem értettem vele egyet néhány politikai megnyilvánulása miatt, sőt, úgy vélem, hogy szervilis magatartásával maga is hozzájárult ahhoz, hogy egyetlen párt vegye át az irányítást a Magyar Nemzeti Tanács felett és, hogy megszűnjön a pluralizmus a magyar nemzeti kisebbségnél. Ez bumerángként ütött vissza rá. De nem hunyhatok szemet és maradhatok közömbös, amikor erkölcsileg és anyagilag aláznak meg egy nyugdíj előtt álló embert, bármelyik pártból legyen is.”
Az interjúban Tolnai a profi szakemberekből álló tanácsbeli (Mira Banjac, Slobodan Lečić, Radoslav Zelenović, Petar Mitrić) munkája nagy örömmel töltötte el, nem kevésbe a fesztivál nemzetközi sikere.
„Nem vagyok hajlandó ezt a munkát szakmaiatlan pártkáderekkel folytatni.”
Arra a kérdésre, hogy lát-e arra esélyt, hogy a tanács többi tagja is benyújtja lemondását, Tolnai Szabolcs azt válaszolta: nem bocsátkozna találgatásokba.
A tanács már korábban aggodalmát fejezte ki Siflis Zoltán minden indoklást és szakmai minősítést nélkülöző eltávolítása miatt. Lesz-e ezeknek a nyilvános nézetkülönbségeknek kihatása a fesztivál munkájára, kérdezte a Hrvatska riječ riportere. Tolnai válasza: „Minden elképzelhető és ismerve a körülményeket biztos vagyok benne, hogy a gondok sűrűsödni fognak és kihatnak magára a fesztiválra is.”

(Naplo.org, 2016. december 20.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése