2016. december 25., vasárnap

KAMIKAZE – Kórházi hullák az Orbán-interjúban

A Veszprém@kukac című portál közli Gombás Gabriella írását a meghamisított Orbán-interjúról.

*

KAMIKAZE – Kórházi hullák az Orbán-interjúban

Hát ez durva. Miniszterelnökünk karácsonyi interjújába belerondított egy sajtós forradalmár. Úgy tűnik, nem várhatta meg a 2017. évet – amely Orbán szerint a forradalom esztendeje lesz –, mert már nincs mit veszítenie. Így azután fogta magát, és kamikaze módjára egyet s mást beleírt a központosított megyei napilapok fehérvári végtermékébe, az éppen illetékes orákulum által összetákolt, alákérdezős remekműbe. Jó humorérzékkel tette és még igazat is mondott.
A Magyar Idők volt munkatársa (aki jelenleg a Mediaworksnél a megyei lapok tartalmáért felelős) alkotta a sajtós nyelven – az őskommunizmusból származó kifejezéssel élve – musszanyagnak becézett kötelező olvasmányt. Fehérvári(?) kollégánknak viszont nagyon tele lehetett a hócipője, amikor elégtételt véve a szakma sérelmein, szellemes félmondatokkal egészítette ki a miniszterelnöki interjút. A Pannon Lapok Társasága (PLT) szánalmas közleményben magyarázkodott, aminek természetesen semmi jelentősége nincs.
Hát ennyit a kézi irányítású magyar sajtót fenyegető valós veszélyről, amelyen – hála a közösségi felületeken szaporodó osztásoknak – az éjjel többekkel együtt széjjelröhögtük magunkat. A történetet akár sajnálatosnak is minősíthetnénk, de nem tesszük, mert egyáltalán nem az. Az interjú elleni „terrortámadás” a (maradék) magyar tollforgató társadalom állapotáról tanúskodik, a tehetetlenségükről, az eszköztelenségről, a szabad gondolkodás haláláról. A kormányközeli sajtó gyártja a magyar szavazópolgár számára előkészített szellemi táplálékot, miközben a szabadúszó, blogoló és online felületeken kószáló munkanélküli kollégák megpróbálkoznak a lehetetlennel: rámutatni a kézi vezérlésű sajtótermékek néha nevetséges, máskor szánalmas megfelelési kényszerére.
Tapasztalt őssajtósként mondom, nem véletlen, hogy ez a malőr pont a Pannon Lapok Társasága (Napló, Dunaújvárosi Hírlap, Fejér Megyei Hírlap, Vas Népe, Zalai Hírlap) egyik lapjával történt. A kiadóháznál már jó ideje tart a tisztogatás, a szuverén sajtósok, az önállóan gondolkodók kipaterolása, a szakma tudatos és durva silányítása. Ennek a folyamatnak a vége (vagy újabb idők kezdete), hogy idén a lapok végre a helyükre, a Mediaworkshöz, a miniszterelnök barátjának, Mészáros Lőrincnek a kezére kerültek. Így azután Orbán Viktor egyeninterjúban szólhatott – immár a saját megbízható lakájain keresztül – a vidék népéhez.
(Csak halkan mondom: nagy baj van a lakájmédiában. Kiben lehet itt megbízni? Ki fog minden szót, gondolatot, betűt ellenőrizni? Olvasni, javítani? Elbocsátani, alkalmazni?)

(Veszpém@kukac, 2016. december 25.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése